Március 15.: Szlovákiai magyarok megemlékezései

2009. március 15. - 18:23 | Belföld
Nagyon változatos és gazdag volt az idén is Szlovákia magyarok lakta vidékein a megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének immár 161. évfordulójáról.

Szinte nem volt jelentősebb magyarok lakta település, ahol ne lett volna valamilyen rendezvény. "Lélekben minden magyart itt láttunk köreinkben, s mindenkivel együtt ünnepeltünk" - mondta az MTI tudósítójának az ünnepségsorozat végén, vasárnap Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. "Nehéz helyzetekben a nemzeti ünnepek erőt adnak és megvédenek bennünket a meghasonulástól. Ilyenkor újra kell fogalmaznunk önmagunkat, s ünnepeink üzenetét is" - fejtette ki a politikus. Szerinte az idei nemzeti ünnep üzenete az, hogy a szlovákiai magyarok a 21. század elején is a szülőföldjükön akarnak békében élni, ott akarják tovább vinni az egyetemes magyar történelem helyhez kötődő fonalát, s ezt az örökséget akarják átadni gyermekeiknek és unokáiknak is.

A 21. század elején értelmetlen és elfogadhatatlan, ha valaki törleszteni akar a múltbeli sérelmekért. "Ez tévút és zsákutca, csak az adok-kapok folytatása lenne. Az európai uniós tagság, és a szervezet normái arra köteleznek bennünket, hogy ezen a téren is új dimenziókban gondolkodjunk és próbáljunk meg értelmesen kiegyezni" - mutatott rá az MKP elnöke. "Soha mások ellen, mindig önmagunkért. Mi nem akarunk bántani senkit, mindenkit megbecsülünk, de ezt a megbecsülést és a tiszteletet önmagunkkal szemben is elvárjuk mindenkitől. Számunkra ez a mai kor üzenete" - szögezte le Csáky az MTI-nek nyilatkozva.

A dél-szlovákiai ünnepi rendezvények sorozatát egy hete már hagyományosan a csallóközi Albár nyitotta meg, ahol kulturális műsorral és Pornoki Bertalanffy János honvéd főhadnagy síremlékének megkoszorúzásával emlékeztek meg nemzeti történelmünk nagy eseményéről. A záró rendezvényre vasárnap Pozsonyban került sor, ahol ismét Petőfi Sándor szobránál a Medikus-kertben találkoznak a magyarok.

Szőgyénben csütörtökön volt a megemlékezés, amelyen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vett. Beszédében a politikus az egész kárpát-medencei magyarság összefogásának szükségességét hangsúlyozta. Rámutatott arra, hogy szükség van a szomszédokkal való együttműködésre és a jó kapcsolatokra is. Szili Katalin az ünnepség előtt Bélán Pavol Paška szlovák házelnökkel tárgyalt.

Dunaszerdahelyen szombaton délután a városi önkormányzat szervezésében zajlott le a megemlékezés. A résztvevők megkoszorúzzák az 1848/49-es emlékművet. "Új reformkorra van szükségünk, amelynek a legmeghatározóbb elemét a jövőképnek kell alkotnia. De ez csak akkor következhet be és valósulhat meg, ha nem csak arra vagyunk képesek, hogy elmondjuk, mit nem akarunk, hanem, hogy azt is tudjuk, mit akarunk" - jelentette ki ünnepi beszédében Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke.

Párkányban a kultúrház nagytermében került sor az emlékünnepségre, melynek szónoka Hrubík Béla, a Csemadok elnöke volt. "A tisztességes, bátor ember ma sem enged a 48-ból, és nem is engedhet belőle. Ma ugyanúgy kell a jogainkért harcolni, mint annak idején a szabadságharc katonái tették, mert alapvető jogaink vannak veszélyben, hangsúlyozta Hrubík Béla, utalva a jelenlegi szlovákiai aktuálpolitikai helyzetre.

A kelet-szlovákiai Kassán szombaton a Thália Színházban közösen ünnepeltek a magyar szervezetek. A műsor a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a résztvevők színházi előadást láthattak a szabadságharc korából: Pruzsinszky Sándor Marczibányi-ház című művét.

Érsekújváron vasárnap a 40. Czuczor Gergely Irodalmi és Kulturális Napok keretében, míg Révkomáromban Jókai Mór és Klapka György szobránál emlékeztek meg 1848/49 évfordulójáról. Losoncon az ünnepi műsor a hagyományosan megrendezett Kármán Napok keretében zajlott le. A résztvevők megkoszorúzták a helyi Kármán emlékművet, s a Vigadó nagytermében egy műsort is megnézhettek.

A csehországi magyarok Prágában a Kisoldali téren az egykori jezsuita kolostor épületének falán elhelyezett II. Rákóczi Ferenc-emléktáblánál emlékeztek meg a márciusi forradalomról. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

mti/para