Az igazságügyminiszter ellen tiltakoznak a bírák

2009. március 16. - 08:55 | Belföld
A Szlovákiai Bírák Szövetsége a hét végén Štefan Harabin igazságügyminiszter lépései ellen tiltakozott.

A szervezet országos tanácsának nem tetszik, hogy a minisztérium ismét megsértette a kölcsönös szerződést, és nem hívta meg a bírók képviselőit akkor, amikor a bírók státuszát érintő törvénymódosítások kidolgozásáról volt szó.


Harabin ugyanakkor azt szeretné, hogy a bírákat érintő jogkörök döntő többsége a bírói tanács elnökének kezében legyen, azaz a Legfelsőbb Bíróság elnökének kezében. Ezt a bírók elutasítják, szerintük ezeket meg kell osztani a tanács és a tanács elnöke közt.


A Szlovákiai Bírák Szövetségének az sem tetszik, hogy a miniszter és bírói tanács nem ugyanúgy és ugyanolyan mértékben járnak el a bírák ellen fegyelmi ügyekben, azonos vétségek esetében. A fegyelmi ügyekkel emiatt szerintük vissza lehet élni, megfélelmlítésre lehet ezeket használni, a nem lojális bírókkal szemben.


A szövetségnek az sem tetszik, hogy olyan bírók is gyakorolhatják ismét a hivatásukat, akik ellen büntetőjogi eljárás folyt, ill. folyik. Sőt korrupciós ügykbe keveredett bírák is gyakorolhatják a hivatásukat. Ezeket a változásokat szintén Harabin miniszter eszközölte ki.SITA, -para

Címkék: Stefan Harabin