Kiadják Olaszországnak a szlovák embercsempészeket

2009. március 18. - 13:00 | Belföld
A rendőrség szerdán európai elfogatóparancs alapján letartóztatott egy szlovák nemzetiségű férfit, akit kiadnak az olasz hatóságoknak. Embercsempészettel vádolják - informált Vladimíra Hrebeňáková a belügyminisztériumtól.

A belügyminisztérium illegális migrációért felelős főosztálya a Pozsonyi III., a Dunaszerdahelyi, valamint a Malackai járásokban végezte az akciót. Három házkutatást tartottak, amely során bizonyítékokat találtak a bűncselekményre. Az embercsempészettel vádolt férfinél illegálisan tartott lőfegyvert is találtak. Az akciót az olaszországi Udine rendőrkapitánysága felkérésére végezték. 2006 júniusa óta dolgoztak együtt a nemzetközi szervezett embercsempész-hálózat leleplezésén.

2008 novemberének végén tartóztatták le eme hálózat szlovák ágát, 17 embert vádoltak embercsempészettel. Ez a szlovák ág legkevesebb 327 embert csempészett be Ázsiából, amivel mintegy 250 ezer eurót kerestek. A cseh rendőrség is letartóztatott egy szlovák nemzetiségű férfit, akire szintén nemzetközi elfogatóparancs volt kiadva Olaszországban. 

Az olasz rendőrök szintén nyomoznak. Szerdán reggel 12 házkutatást tartottak. Tíz embert vádolnak, akik mintegy 300 személyt csempésztek be az országba Indiából, Pakisztánból és Bangladesből, amivel legkevesebb nyolcezer eurót kerestek. Még további 20 személyt gyanúsítanak ezzel a bűncselekménnyel. 

SITA/para