Környezetvédők szerint nem pártatlan a legfőbb ügyész

2009. március 18. - 09:20 | Belföld
Környezetvédők meg vannak róla győződve, hogy Dobroslav Trnka megszegte kötelességeit. Szeretnék, ha ő maga javasolna fegyelmi eljárásta maga ellen, ahogy azt már egyszer megtette.

A VLK erdővédő csoport abból indult ki, hogy 2005 januárjában, amikor a főügyész közlekedési balesetet, okozott, éppen önmagát támadta az alkotmánybíróság előtt. Az eljárás végül 7000 koronás bírsággal végződött.

A környezetvédők azt kifogásolják, hogy egy januári sajtótájékoztatóján Dobroslav Trnka kijelentette, szerinte (!) ki a felelős a tátrai erdők szú okozta pusztulásáért. A törvény ugyanis kimondja, hogy a főügyész fegyelmi vétséget követ el, amennyiben kétség merül fel pártatlanságával, lelkiismeretességével, alaposságával szemben.

Iveta Rajtáková, az erdővédők jogi képviselője szerint Trnka ezzel a kijelentésével az elfogultsága ellen ébreszt kétségeket.

"Én személyesen természetesen nem büntethetem a VLK egyesületet, csak a szakértői elemzések alapján azt mondhatom, hogy az erdővédők tévedtek" - mondta akkor Trnka, majd azt ajánlotta, hogy a erdővédők jobban tennék, ha saját maguk mennének, és légyfogóval csapkodnák agyon a szúkat ahelyett, hogy hozzákötözik magukat az erdészek traktoraihoz. 

Az erdővédők szerint Trnka hibázott, mivel olyan dologról nyilatkozott, ami a Legfőbb Ügyészségen nincs még lezárva. A kijelentései szerintük egy lejátszott perről tanúskodnak.

Négy évvel ezelőtt, amikor Trnka maga fordult az alkotmánybírósághoz, Ján Mazák a testület akkori vezetője közölt egy teoretikus lehetőséget arról, ki adhat be fegyelmi eljárásra javaslatot a legfőbb ügyész ellen. Eszerint a parlamenti képviselők, államfő, kormány, bíróságok, magán- és jogi személyek egyaránt, amelyek alapvető jogai sérültek.

Sme.sk/para