Magyar irredenták exportálják Szlovákiába a bűnt?

2009. március 24. - 16:47 | Belföld
Félig-meddig titkos toborzókörutat tart Szlovákiában a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Robert Fico kormányfő szerint tenni kell a szélsőségek exportálása ellen.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom interneten köröző információi szerint Dunaszerdahelyen, Somorján, Komáromban és Párkányban is jártak, legközelebb pedig Fülekre készülnek. A neten azt állították, Toroczkai, a HVIM tiszteletbeli elnöke toborzókörutat tart a Felvidéken, azonban a pontos helyszínről és találkozókról semmit sem lehetett tudni. Az sem volt biztos, hogy megtörténtek.

Robert Fico a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülése utáni sajtótájékoztatóján adott hangot aggodalmának a tudomásukra jutott toborzást illetően. A kormányfő szerint ezeket az információkat meg kell vizsgálni és a „Szlovák Köztársaság kormányának fel kell készülnie a szélsőségek ilyen exportjára“. „Ha Magyarországnak problémái vannak, oldja meg, de nem lehet, hogy itt megint félőrültek, újnácik masírozzanak Szlovákia területén“ – mondta Robert Fico, egyúttal nemtetszésének adott hangot a Magyar Gárda március 15-i eskütételével kapcsolatban.

A HVIM interneten megadott telefonszámán arról tájékoztattak, hogy valóban volt találkozó szlovákiai magyar városokban, azonban nem árulják el, hogy pontosan hol. Bedécs László, a mozgalom felvidéki szervezője szerint nem toborzás folyik, hanem informálják a szimpatizánsokat a HVIM céljairól, mivel a neten és a médiában túl sok félretájékoztatás jelenik meg róluk; és nem Toroczkai toboroz, hanem a HVIM elnökségi tagai járnak a találkozókra. Legközelebb Füleken lesz nyílt fórumuk, de még nem tudta megmondani, pontosan hol.

sme.online/para