Megkezdődött a lőszergyári robbanás felelőseinek kihallgatása

2009. március 24. - 17:39 | Belföld
A  nyomozók ezen a héten hallgatják ki azokat, akik felelőssé tehetők a 2007. márciusában nyolc halálos áldozatot követelő lőszergyári robbanásért Novákyban.

Azokat az egykori vezetőket, menedzsereket hallgatják ki, akik a Katonai Javító Vállalatot vezették, és a biztonsági technikust is kihallgatják.


Marián Sipavý, a Trencséni Kerületi Ügyészség szóvivője szerint a kihallgatások áprilisig is elhúzódnak, ám hogy mikor zárul le végleg a nyomozati szakasz, még nem tudni.



A kihallgatottakat ellen még tavalyelőtt bűnvádi eljárás indult. A rendőrség szerint egyáltalán nem tartották be a biztonsági és munkavédelmi előírásokat a régi lőszerek hatástalanításakor. Ha bűnösségük bebizonyosodik, akár 10 év börtönt is kaphatnak. A gyanúsítottak közül az egyik volt vezető egykori munkáltatójától lelépőt kér és pluszban 25 ezer eurós jutalom kifizetését követeli.


2007. március másodikán robbant fel a lőszergyár épülete, Novákyban és a környéken több ablak betört, nyolc személy meghalt, sokan megsebesültek.


Az üzemben idén ismét lőszermegsemmisítésre készülnek. Jelenleg gárántokat gáyrtanak és éles lőszert alakítanak át gyakorló lőszerré. A gyár az utóbbi két évben veszteséges volt, a robbanás előtt 386 ember dolgozott az üzemben, azóta szigorították a biztonsági előírásokat. Most mintegy 200 ember dolgozik a lőszergyárban.



SITA, -para