Az exminiszter Jureňához kötődő cég szedhet magas bérleti díjat

2009. március 25. - 10:25 | Belföld
Az állami Mezőgazdasági Pénzügyi Ügynökség (Pôdohospodárska platobná agentúra - PPA) az államra nézve hátrányos, a volt földművelésügyi miniszterhez, Miroslav Jureňához kötődő cégnek viszont előnyös bérleti szerződést írt alá.

Havonta 82 ezer eurót tesz ki a Pozsony centrumában található épület bérleti díja havonta. A szerződést még 2007-ben Jureňa tárcavezetése alatt írták alá a Reality Commerce céggel. A bérleti díjat 55 ezer euróban állapították meg, a fennmaradó összeg más szolgáltatásokért jár, mint szemételhordás, környezetrendezés, energia.

2008 júniusától Miroslav Vepy a Reality Commerce elnökségi igazgatója. Vepy azelőtt több cégnél is közreműködött együtt Jureňával - írja a Plus jeden deň napilap. Érdekes pontokat tartalmaz az aláírt szerződés, hiszen amennyiben az állami ügynökség (PPA) felbontaná, büntetést kellene fizetnie, de még milyet. Ennek mértékét ugyanis ama bérleti összeg 50-80%-ában állapították meg, amit a bérlő a fizetne a tízéves szerződés felmondásának napjától annak lejártáig. Tehát gyakorlatilag a szerződésből hátralévő időben fizetendő bérleti díjnak legalább a felét minden esetben ki kellene fizetni. 

Jureňa botrányai után 2007 novemberében távozott posztjáról a botrány miatt. Az épületet ezután az AXA nyugdíjalap vásárolta fel. A Plus jeden deň hosszú idő után kapta kézhez a szerződés szövegét. 

Az említett Miroslav Vepy jelenleg Sneicán él egy újonnan épített, még nem befejezett pompázó házban. Ő úgy véli, nem nyilatkozhat objektíven arról, mi történt a vállalatnál az ő funkcióba lépése előtt. Jureňa úgy emlékezett, a PPA nagyon szét volt darabolva annak idején, öt helyen működött, ami zavarta a munkát. A Vepyhez fűződő kapcsolatáról és a bérleti díj összegéről viszont hallgatott. Zdenka Kramplová exminiszter szerint a szerződés mind a mai napig él. "Ez állami hazárdírozás volt. Sokkal olcsóbb megoldás is létezett" - mondta, majd azzal folytatta, hogy az egész munkát a Trencséni utcában lévő központba lehetett volna koncentrálni. 

SITA/para