Kukan: Ficónak gyengék az idegei

2009. március 25. - 08:34 | Belföld
A Joj televízió De Facto című vitaműsorában jelentette ki Eduard Kukan (SDKÚ-DS) képviselő, hogy Robert Ficónak eléggé gyengék az idegei, ha ennyire megzavarta egy tüntető.

A Nyitra folyó elterelésénél pózoló kormányfőt és államfőt kedden egy tüntető zavarta meg "Rablás mint a totalitárius rendszer alatt" feliratú transzparensével. Ezt követően a kormányhivatal felhívta Iveta Radičová ellenzéki köztársaságielnök-jelölt figyelmét, hogy "fizetett provokatőreivel ne zavarja meg az állam- és kormányfő kötelezettségeit".

Kukan kizárta az eshetőséget, hogy a tüntető Radičová kampányának része lenne. Elmondta, hogy ők sokkal "zamatosabb" megnyilvánulásokkal találkoznak, mint amely kedden a kormányfőt felbosszantotta. 

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint Radičová esetleges győzelme a választáson ellentétekhez vezetne a legfőbb közjogi méltóságok közt, mint az a környező országokban tapasztalható. Legnagyobb veszélyt az MKP vezetője, Csáky Pál politikájában lát. Kaliňák úgy véli, ha Radičová elfoglalná az elnöki széket, azután (is) prezentálná Csáky álláspontjait. Szerinte Radičová "kötelezettsége" az MKP-val szemben ellentéteket vinne az elnök palotába. 

Kukan nem lát problémát abban, hogy az MKP is támogatja az ellenzék jelöltjét. A Smer effajta kijelentéseit inkább abbéli félelmének tartja, hogy a párt jelenleg nyugalomban élhet Gašparovič elnöklése alatt.

SITA/para