Gašparovič a magyarokkal való együttműködés miatt bírálta Radičovát

2009. március 30. - 08:54 | Belföld
A társadalmat állítólag megosztó Magyar Koalíció Pártjával való együttműködést, illetve az önálló szlovák állam elutasítását rótta fel több ízben is aránylag élesen Iveta Radičovának, az  ellenzék közös államfőjelöltjének vitapartnere, Ivan Gasparovič jelenlegi szlovák államfő.

Az elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt első televíziós vitáját vasárnap este közvetítette a TA3 hírtelevízió. Radičová a bírálatokat visszautasította, s úgy vélte: Gasparovič az, aki megosztja a társadalmat és hamisan megjátssza a magyar kártyát.



Gasparovič felrótta Radicovának, hogy Dél-Szlovákiában az MKP vezetőivel kampányolt, akik - szerinte - nagyon bírálóan viszonyulnak Szlovákiához, viszályt szítanak és a magyar autonómia hívei. Az államfő azt bizonygatta: nem magyarellenes, az MKP-vel nem, de az egyszerű magyarokkal jól megérti magát.



Radičová felhívta az államfő figyelmét arra, hogy téved. Emlékeztette: az MKP nyolc évig volt a kormányban, de az autonómia kérdését egyszer sem vetette fel. Saját nevében kijelentette: határozottan ellenzi az autonómiát. Ugyanakkor leszögezte: a Dél-Szlovákiában lakó polgárokat nem a mesterségesen keltett nemzetiségi ellentétek, hanem elsősorban a szociális-gazdasági helyzetük, problémáik megoldása érdekli.



Gasparovič "polgári jelöltnek" mondta magát, s hangsúlyozta: büszke arra, hogy a két legerősebb kormánypárt - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) "csak" támogatják. "Nem vagyok pártjelölt, de programjaink közösek" - szögezte le.


Az egyórás vitában felmerült az SNS szélsőségessége is. Míg Gasparovič büszkén vállalta a párt támogatását, addig Radičová óvatos volt, s nyílt kritikát az őt durván támadó párt ellen nem fogalmazott meg.



Az elnökválasztás második fordulójára a jövő szombaton kerül sor.



MTI, -para