Fico: A második adag roncsprémium lesz az utolsó

2009. március 31. - 14:22 | Belföld
Robert Fico kormányfő a gazdasági válságtanács keddi ülése után informált, hogy a roncsprémiumra elkülönített következő összeg lesz valószínűleg az utolsó.

Egyúttal biztosította azokat az embereket, hogy akik múlt hét szerdán vagy csütörtökön zúzatták be kocsijukat, amikor már elfogyott a roncsdíj, szintén kárpótolva lesznek, vagyis rájuk és érvényes.

Fico elmondása szerint a roncsprémium második fordulója jövő hét hétfőn kezdődhet. Hozzátette, hogy a dotáció feltételei attól függnek, hogy egyezik meg egymással a gazdasági, illetve a pénzügyminiszter. Fico azonban úgy nyilatkozott, bizonyára lesznek változások, amelyek a vásárolandó autók értékét, vagy a leadott járművek gyártási évét érintik.

Fico azonban biztosította azokat, hogy akik még a múlt héten adták le kocsijukat, azok még a régi eljárás alapján kapják a támogatást. Ez mintegy 4200 autót érint a kormányfő közlése szerint. "A munkáltatók országos uniójának kivételével mindenki úgy látta, volt értelme az intézkedésnek, és javasolták a folytatását" - közölte Fico.

A gazdasági és a pénzügyminiszternek még meg kell vitatnia, hogy ugyanúgy 33,2 millió eurós összegről, esetleg kevesebbről lesz szó. "Az újabb csomag kimerítése után befejezzük" - jelentette ki Fico. Ján Počiatek pénzügyér szerint létezik olyan meghatározása a roncsdíj paramétereinek, hogy annak az állami deficitre semleges hatása legyen. 

Ivan Šramko, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke szerint a roncsprémium értelme, hogy javítson a helyzeten. "Rövidtávon pozitív hatásai vannak. Természetesen középtávon is fontos, hogy feleslegesen ne emelje a kiadásokat" - vélekedett. 

Sme.sk/para