Ducký váltója érvénytelen, nem kell a gázműveknek fizetnie

2009. április 1. - 15:44 | Belföld
A meggyilkolt egykori miniszter, Ján Ducký váltója érvénytelen, nem kell a Szlovák Gázműveknek ezért fizetnie.

Az egykori gázművezér, majd miniszter 1 milliárdos váltója érvénytelen, épp ezért a Szlovák Gázműveknek nem kell a Gen Man Ventures svájci vállalalatnak ezért fizetnie. A hamis váltót Ján Ducký vezérigazgatóként írta alá. A svájci társaság beadványát ugyanis szerdán visszautasította a Legfelsőbb Bíróság, és ezzel tulajdonképpen a Pozsonyi Kerületi Bíróság decemberi ítéletét erősítette meg.
A Ducký-váltókat már több bíróság is visszautasította, mármint ezek kifizetését, egyetlen egy esetben ismerték el egy ilyen részvény hitelességét.



Ján Duckýnak - akit 1999-ben gyilkoltak meg -, még a Szlovák Gázművek vezérigazgatójaként sikerült többi lyen váltót aláírnia, ugyanakkor a bíróság a becsődölt Moravia Banka és a Draft cég váltóját sem ismerte el. A kerületi bíróság egy ilyen váltót tartott érvényesnek és arra kötelezte a gázműveket, hogy a ciprusi Stroden Management Limitednek öt váltóért fizessenek ki 350 millió cseh koronáért. A bíróság szerint ugyanis az SPP-nek nem sikerült bizonyítania, hogy a ciprusi cég tudatosan ártani akart volna nekik a váltó érvényesítésével.



Maga Ducký az ügyben már nem tehetett vallomást, mert meggyilkolták, ukrán származású gyilkosa ellen pedig Ukrajnában folytatják a pert.

SITA, -para

Címkék: Ján Ducký, SPP