Radičová: Aki a magyar kártyával játszik, diszkvalifikálja magát

2009. április 1. - 08:14 | Belföld
A Joj televízió De Facto című vitaműsorában csapott össze a két köztársaságielnök-jelölt.

Iveta Radičová ebben az összefüggésben említette a kétes szórólapokat, hirdetéseket, billboardokat. Ivan Gašparovič erre úgy reagált, hogy éppen Radičová nyitotta meg a magyar kérdést, mikor elfogadta a MKP támogatását, amely az autonómia és a Beneš-dekrétumok eltörlésének pártfogója. Gašparovič azt mondta magáról, hogy Iveta Radičovával szemben minden nemzet szavazataira számít. Radičová említette, hogy alapvetően az autonómia ellen van.

Gašparovič újra Radičová szemére vetette, hogy elutasította az önálló Szlovákia megalakulását. "Szlovákiával kapcsolatban változtattam a nézetem, mikor bekerült az EU-ba" - válaszolt Radičová. "Durayval és Csákyval jön az elnöki palotába és higgyünk önnek, hogy nem változtatja meg nézetét?" - tette fel a kérdést Gašparovič. Ezenkívül szemére vetette, hogy mind a mai napig nem támogatta a lisszaboni szerződést. Radičová  viszont erre úgy válaszolt, hogy ő egyetértett vele olyan formában, hogy a jövőben változni fog. Szerinte azonban tanácskozhattak volna a kifogásokról, mint a lengyelek. 

Radičová szemére vetette az államfő, hogy elment a kínai paralimpiai játékokra, miközben őt pedig kritizálta, hogy részt vesz az olimpián. Ezt azonban az ellenzék jelöltje kikérte magának. "nem vettem részt a nyitóünnepségen, és nem is vennék részt, mint Szlovákia elnöknője" - mondta. 

A végén Gašparovič még feltette a kérdést, miért támogatta Radičová az SDKÚ-DS tagjainak kihajítását, ami őt egy régi korszakra emlékeztette. Radičová viszont kifejtette, hogy ő akkor felajánlotta a párton belüli alelnöki funkcióját.

SITA/para