Fico sajátjának tekinti a köztévét?

2009. április 4. - 11:56 | Belföld
Robert Fico miniszterelnök Silvio Berlusconi olasz kormányfővel akar együtt szerepelni az STV-ben.

Robert Fico szóvivője, Silvia Glendová megerősítette, hogy a két miniszterelnök ebben már megegyezett, a közös tévés fellépésre mihamarább sor kerül a szlovák közszolgálati televízióban.

Ez a megegyezés akkor született, amikor arról tárgyaltak, hogy a globális gazdasági válságot a média is gerjeszti. A tévés fellépésnek épp ezért az lenne az egyik célja, hogy mélyítse az emberek hitét saját lehetőségeinkben, továbbá hogy milyen intézkedésekkel lehet enyhíteni a válságot és újraélénkíteni a gazdaságot. A közös tévés fellépés célja lenne az is, hogy valós képet adjon a válságról és ennek összefüggéseiről.


A szlovák miniszterelnök szóvivője nem indokolta meg, hogy Robert Fico miért éppen Silvio Berlusconit választotta tévépartneréül.


A köztévében mit sem tudnak az egészről, a szóvivő nem kommentálta a bejelentést.


A Memo 98 szervezet elemzője Rastislav Kužel úgy gondolja, a miniszterelnöknek nem szabadna diktálnia, mit sugározzon a tévé. -Ennek olyan médiumnak kéne lennie, amely saját politikát határoz meg - fejtette ki. Szerinte politikusoknak nem szabadna a köztévét irányítaniuk. Berlusconi olyan politikus, aki az olasz állami tévének is szeretne dirigálni.


Azt, hogy az STV politikai befolyás alatt áll, legutóbb Milan Urbáni, HZDS-alelnök ismerte be. A SITA hírügynökség pénteken tudatta, hogy az STV szerdán nem sugározta le a Szlovák Paraolimpiai Bizottság gálaestjének ismétlését, amelyen a legsikeresebb sportolókat is jutalamzták. Az ünnepségen ugyanis, március 30-án Iveta Radičová is részt vett, és egy tolószéket adományozott.

Az estre meghívták Ivan Gašparovič államfőt is, de ő nem volt ott, levélben mentette ki magát. Az estről készült ismétlést hétfőn adja le a közszolgálati tévé, ugyanakkor cáfolták, hogy a műsor le nem adásának a kampánycsendhez lenne köze, ill. ahhoz, hogy Gašparovič nem vett részt az ünnepségen.



sme online, SITA, para