Érdekelnek valakit is a szlovákiai magyar katolikusok problémái?

2009. április 7. - 18:44 | Belföld
Központi szinten nem kíván foglalkozni a szlovákiai magyar katolikusokat foglalkoztató problémákkal a Szlovák Püspöki Konferencia, s megoldást sem akar keresni rájuk.

Ez derült ki egyebek között abból levélből, amelyet František Tondra, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke fogalmazott meg válaszul az új egyházmegyei rendezés és az anyanyelvű hitélet ügyében tiltakozó 25 szlovákiai magyar szervezet és több mint 25 ezer hívő nyílt levelére.

A március 12-én kelt válaszlevél tartalmát kedden hozták nyilvánosságra Szlovákiában. "A püspökök természetesnek tartják, hogy biztosítani kell a nemzeti kisebbségek minőségi lelkipásztori gondozását, a katolikus magyar kisebbségét is" - olvasható a levélben konkrétumok nélkül.

František Tondra a magyar katolikusoknak címzett válaszában ugyanakkor leszögezi, hogy a püspöki kar szerint "a lelkipásztori gondozás konkrét megoldása az adott egyházkormányzati területért felelős megyéspüspök teljes joghatósága alá tartozik".

A szlovákiai magyar szervezetek és katolikusok 2008. szeptember 18-án kelt nyílt levelét a Szlovák Püspöki Konferencia 61. ülésén ismertette Tondra.

A szlovákiai katolikus egyházmegyéket a közelmúltban szervezték át úgy, hogy az előnytelen a magyar hívők számára. A problémát a Magyar Koalíció Pártja is szóvá tette és változtatásokat követel. A szlovákiai magyarok már két évtizede minden május elején, a Jó Pásztor vasárnapján imanapot tartanak az önálló szlovákiai magyar püspökség létrehozásáért. Kérésüket az egyház eddig nem teljesítette.

MTI/para