RENDŐRBOTRÁNY: Roma gyerekeket aláztak meg kassai rendőrök

2009. április 7. - 20:03 | Belföld
Szlovák rendőrök kiskorú roma fiúkat arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek meztelenre és pofozzák meg egymást - közölte a Sme.sk kedden. A honlap a tulajdonába került botrányos videofelvételeket  is nyilvánosságra hozta.

A videón látható, hogy hat kiskorú roma fiatal áll egy helyiségben és vetkőznek. Egy hang mordul rájuk, hogy aki az utolsó lesz, azt megbüntetik. Az egyik gyerek nem akar vetkőzni, majd ráförmed a hang: "Vess le mindent! Kezeket tarkóra!" 

A megalázó felvételen a kamera ráközelít a kisfiú nemi szervére, majd arra, ahogy az egyik fiú az egyik elkövetőre tekint. A következő felvételen az látszik, ahogy a rendőrök kutyákat tartanak, amelyek a gyerekekre ugatnak. Egyik kissrác elbújik az íróasztal mögé. Közben hallani ismét a hangot: Csendben légy! Ne bőgj már! Kib.szott cigány banda!"

Az ezutáni felvételen a fiúknak egymásnak kell csókot adni majd megpofozni a másikat. "Rendesen adj neki. Te meg üss vissza. Most pedig adjatok egymásnak puszit" - hallatszik az utasítás. "Ne pofázz, adj neki! Majd én megmondom mennyit. Adok én neki, ha elhajol" - szól ismét a felvételt készítő személy. 

Látni a felvételen, ahogy a rendőrök kamerával és mobiltelefonnal készítik a videót. A rendőrök pedig csak nevetnek, amikor a kisfiúk várják az újabb instrukciókat. "Ez volt neked a pofon? Adj olyan erőset, mint ő neked!" - folytatják. 

A felvételek március 21-én készültek - állítja az a személy aki unokaöccse, az egyik rendőr telefonjában megtalálta a felvételeket.  "Az unokaöcsém azt is elmondta, hogy ezek a videók még mind semmik, olyat is felvettek, ahol a rendőrök ráengedik a kutyákat szájkosár nélkül a gyerekekre. Néhányukat meg is harapták. Ezeket is felvették, átküldték másoknak és büszkélkedtek velük. Nem értem, hogy lehetnek ilyen emberek rendőrök" - mondta.

Rendőrségi forrás szerint már voltak információik az esetről. Egyelőre nem ismert, hol készültek a felvételek, de kassai rendőrök szerint az egyik városi rendőrörsre hasonlít. "ha bebizonyosodik, hogy a felvételek eredetiek, valaki nagyon pórul jár" - jelentette ki Zuzana Szatmáry, a Charta 77 emberjogi szervezet vezetője.

Ján Packa, a szlovák rendőrség országos főkapitánya bejelentette, hogy a kassai botrányos esetben érintett személyeket elbocsátják a rendőrség kötelékéből és büntetőeljárást indítanak ellenük. Sajnálatát fejezte ki az eset miatt. Elmondta még kedden Kassára utazik. "Ezek a rendőrök súlyosan rontják a rendőrség hírnevét. Ennek semmi köze a rendőri testület etikájához, ez ellentétes az esküjükkel.

Sme.sk/para