Már Szlovákiából is menekülnek a cégek

2009. április 16. - 14:04 | Belföld
Hiába a 19 százalékos, egykulcsos adó, mostanra már minden századik szlovák vállalat adóparadicsomban működik. A cseheknél 3 százalék ez az arány. A szlovák mutató így is nagyon alacsony, ami egy pozsonyi szakértő szerint azt jelzi, hogy Szlovákia is egyfajta adóparadicsom.

Bár az egykulcsos, 19 százalékos szlovákiai társasági adó vonzónak számít, mégis számos szlovák társaságnak még ez sem felel meg, ezért inkább ennél is jobb feltételekkel csalogató országokban regisztráltatják magukat. A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap szerint a 146 851 szlovákiai cégből 1933-at adóparadicsomnak számító államban jegyeztek be, ami 1,3 százalékos arány.

Csehországban ennél magasabb az arány, ott 8990 cég menekült adóparadicsomba, ami a cseh társaságok mintegy 3 százaléka. "Némi túlzással elmondható, hogy a közép-európai térségben Szlovákia is egyfajta adóparadicsomnak számít. Az alacsony arány is azt mutatja, hogy az ottani vállalkozóknak nem igazán érdemes adóteher-optimalizáláson törni a fejüket" - nyilatkozta Petra Štepánová, az adatokat közlő CEKIA cseh információs ügynökség elemzője.

A hazájuknak hátat fordító szlovák cégek főleg Hollandiába (750 cég), Ciprusra (319) és Luxemburgba (227) telepedtek. A felsorolt országok a cseh társaságok számára is a legfontosabb "menekülési útvonalat" jelentik.

Természetesen találunk a Virgin-szigeteken, a Bermudákon, Panamában, Belize-ben vagy Monacóban bejelentett szlovák vállalkozásokat is. "Több oka van annak, hogy számos cég külföldön regisztráltatja magát. Az alacsony, 10 százalékos adókulcs Ciprust teszi vonzóvá, Luxemburg esetében az angolszász jogrend a fő érv, Hollandia mellett pedig az imázs, az előkelő cím szól" - magyarázta Michal Friedberger, az Akont Trust Company tanácsadó cég adóelemzője, hozzátéve: az anonimitás is sokat számít.

A lap felsorolásából kitűnik, főleg pénzügyi, befektetési társaságok voksolnak a külföldi helyszín mellett, mint például a Trnava Invest, a Danubia Real, a Penta, a J & T vagy a Business Lease Slovakia.

Napi gazdaság/index/para