Bugárék döntöttek, kiléptek az MKP parlamenti frakciójából

2009. április 22. - 11:17 | Belföld
Amint az a kedden kiszivárgott információk nyomán várható volt, szerdán kilépett a Magyar Koalíció Pártja parlamenti frakciójából Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor. A döntést a politikusok rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be.

Bugárék kilépésükkel az MKP elnöke, Csáky Pál vezetési stílusa ellen tiltakoznak, egyszersmind komoly és utolsó figyelmeztetésnek szánják azt, s elvárják, hogy a párt országos tanácsának május 16-án esedékes üléséig olyan konkrét intézkedéseket hoz a pártvezetés, amelyek nyomán megszűnik a pártban a tagság megosztása, s első lépésként Csáky Pál nyilvánosan megköveti azokat a párttagokat, akiket megsértett és rágalmazott.

„A jelenlegi MKP, elsősorban Csáky és a párt szűk körű vezetése miatt már nem az a párt, amely tíz éven át történelmi jelentőséggel bírt Szlovákiában. Az utolsó csepp a pohárban az volt számunkra, amikor Csáky vasárnap a TA3 hírtévének nyilatkozva azt állította, a pártból a lévai járási konferencián azért lépett ki tizenegy küldött, mert nem jelölték őket a párt megyei önkormányzati listájára“ – közölte Bugár.

Csáky szóban forgó nyilatkozatát hétfőn maga Andruska Csilla, az egyik érintett cáfolta meg, kijelentve, hogy a pártelnök egyértelműen hazudott, hiszen ő és társai rögtön a konferencia elején azért távoztak a helyszínről, mert Csáky nem volt hajlandó válaszokat adni az általuk feltett kérdésekre. „A jelöltállítás idején már régen nem voltunk jelen“ – közölte Andruska Csilla.

A. Nagy László is kijelentette, hosszú és keserves belső vívódás után hozták meg döntésüket, amely nem a párt parlamenti frakciója és annak vezetője, Bárdos Gyula ellen irányul elsősorban, hanem Csáky és Duray pártot megosztó módszerei váltották ki azt. „A pártban már legalább egy éve boszorkányüldözés folyik, azok ellen, akik nem feltétlen hívei Csáky Pálnak és Duray Miklósnak, s fenntartásaiknak hangot is adnak. Ennek az áldatlan állapotnak a következménye, hogy egy héttel ezelőtt Simon Zsolt a párt egyik legfelkészültebb, leghatékonyabb szakpolitikusa kilépett a parlamenti frakcióból s pártból is. Konstruált vádak alapján ugyanis az etikai bizottság alapszabály-ellenesen egy évre csak azért függesztette föl párttagsági jogainak gyakorlását, mert Simon többször számon kérte Csákyn annak hazugságait“ – jelentette ki A. Nagy.

Gál Gábor is tarthatatlannak minősítette a pártvezetés tárgyalási stílusát, sajtóbeli megnyilvánulásait és kifejtette, a parlamenti frakcióból való kilépésükkel lehetőséget akarnak adni a pártvezetésnek, hogy változtassanak vezetői stílusukon, ellenkező esetben ugyanis mindenekelőtt a választók bizalmát teszik kockára.

Újságírói kérdésre, amely azt firtatta, megoldásnak tekintenék-e, hogy Csáky távozzék a párt elnöki posztjáról, Bugár kijelentette, ez is egy megoldása lehet a pártban felgyülemlett problémáknak. Hangsúlyozta azonban, egyelőre nem foglalkozik azzal a gondolattal, hogy ő maga visszatérjen az elnöki posztra. A három politikus azt nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem pedig cáfolni, elképzelhetőnek tartják-e, hogy új pártot alapítanak, ha az MKP-ban továbbra sem enyhülnek a feszültségek.

Simon Zsolt volt kollégái lépésével kapcsolatban közölte: „Azért tisztelem leginkább kollégáimat, mert a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen nehéz meghozni ilyen radikális lépést“ – így Simon.

-para-