Elég egy vállvonás tenderügyben, és megoldódik?

2009. április 24. - 13:26 | Belföld

Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség igazgatója szerint a botrányos tenderszerződést nem kell felmondani, vagy megszüntetni, mert az érvénytelen az elejétől fogva, hiszen törvénytelen. 

A kormány rendkívüli ülése után Robert Fico felszólította Igor Štefanov minisztert, hogy szüntesse meg a szerződést (miután az Európai Bizottság ezt követelte), különben azonnal javasolja visszahívását az államfőnél.

Zuzana Wienk állítja, a polgári törvénykönyv értelmében a szerződések, amelyek nincsenek összhangban a törvényekkel, érvénytelennek minősülnek. A minisztériumnak eszerint semminemű egyezkedésre vagy más lépésre sincs szüksége ahhoz, hogy annak teljesítését elkerülje. "Amennyiben valamelyik szerződött fél ezzel nem ért egyet, az bírósághoz fordulhat. Az pedig megállapíthatja, hogy a szerződés érvénytelen, ezt követően pedig elutasíthatja a panaszt" - fejtette ki Wienk. "A miniszter nagyon egyszerűen végrehajthatja a kormányfő utasítását, ugyanis nem kell tennie semmit. Egy érvénytelen szerződést nem lehet megszüntetni" - folytatta.

SITA/para