Testovanie 9: Valóban hiányos a magyar iskolák szlováknyelv-oktatása?

2009. április 28. - 12:53 | Belföld
Annak ellenére, hogy a magyar iskolák diákjai néhány tizeddel jobb átlageredményt értek el a kilencedikesek Testovanie 9 szlovák nyelvi felmérőjén, a tesztelést vezető intézet igazgatója a magyar iskolák hiányos szlováknyelv-oktatására mutatott rá mai sajtótájékoztatóján.

Nagy hiányosságokat lát az okatási minisztérium a nyitra, nagyszombat és besztercebánya megyei szlovákiai magyar alapiskolák államnyelv-oktatásában – jelentette be ma a nemzeti felmérési intézet a kilencedikesek körében végzett Testovanie 9 felmérés eredményei alapján. Romana Kanovská, a felmérést levezénylő intézet igazgatónője sajtótájékoztatón ismertette az eredményeket, amelyekből kitűnik, hogy a pozsony kerületi magyar iskolákban sikerült a diákoknak legjobban a szlovák nyelvi felmérő, 71,7 százalékos teljesítményt értek el a megyében, ami magasan az országos átlageredmény felett van.

Átlagon aluli eredményt értek el a nyitra megyei magyar diákok (55,2%). Kanovská ezt azzal magyarázza, hogy a Pozsony környéki diákokra hatással van a kétnyelvű környezet.

Szlovák tesztet összesen 3133-an írtak a szlovákiai magyar iskolákban, átlagban 12,27 pontot fogtak a lehetséges húszból, ami 61,37 százalékos teljesítményt jelent. Magyarból 67,55 százalékos sikert értek el.

Szlovák tannyelvű iskolákban 50 576-an írtak felmérőt, 61,26 százalékos teljesítménnyel a szlovák nyelvi írásbeli esetében.

SITA/para