Szlovákia lakosai mind inkább "európainak" tartják magukat

2009. április 29. - 15:50 | Belföld
Egyre inkább "európainak" érzik magukat Szlovákia lakosai - derült ki egy országos felmérésből.

Míg 2004 júniusában - egy hónappal azután, hogy Szlovákia belépett az Európai Unióba - a megkérdezettek 46 százaléka állította azt, hogy időnként vagy többnyire európai uniós állampolgárnak érzi magát, ma ezt a véleményt az emberek 58 százaléka képviseli. A felmérést az Európai Bizottság szlovákiai képviselete és a pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet közösen készítette még márciusban.

Az is kiderült, hogy a szlovákok úgy érzik: nincs elegendő információjuk az Európai Unióról. Az információk legfőbb forrása a televízió: a megkérdezettek majdnem kétharmada rendszeresen, a fele pedig időnként a televízióból értesül az újdonságokról. Fontos szerepe van a nyomtatott sajtónak is, míg az internet csak a 34 éven aluli fiatalok körében használatos nagyobb mértékben. Szlovákiai magánbeszélgetésekben az EU ritkán téma.

Érdekes az a vélemény, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint az európai uniós információkat tervszerűen és rendszeresen a középiskolások, s kisebb részt már az általános iskolások körében is terjeszteni kellene. Ami a jövőt illeti, a szlovákok szívesen vennék, ha a televíziókban több vitaműsor lenne az uniós témákról, különösen a szociális kérdések és az európai alapokból való pénzszerzés módjai érdeklik őket.

A júniusi európai parlamenti választás iránt viszont nincs nagy érdeklődés. A megkérdezettek nem egészen egynegyede állította csak, hogy egész biztosan részt vesz a választáson; 18 százalék viszont határozottan azt mondta, hogy nem.

mti/para