Kukan: Botrányok árnyékában kell ünnepelnünk

2009. április 30. - 12:23 | Belföld
Az SDKÚ-DS alelnöke, egykori külügyminiszter Eduard Kukan értékeli, hogy a jelenlegi kormány folytatta az integrációs folyamatot a schengeni határok eltörlésével, majd az euró bevezetésével, viszont képességeik az EU adta lehetőségek kihasználásában itt ki is merül.

"Szégyen jeleit tapasztaljuk" - tette hozzá, értve ezalatt a faliújságtendert. Pavol Kubovič, a párt másik alelnöke emlékeztetett, hogy a programidőszak harmadánál az euróalapok fél százalékát sem merítettük ki (összesen 0,39%-ról beszélt), elmondta, nem a már szerződött projektekről van szó, hanem a merített támogatásokról. Figyelmeztetett, hogy egyáltalán nem használják az összegeket autópálya építésre, pedig a PPP-projektektől (köz- és magánszféra közös projektjei) eltérően ezeket a támogatásokat nem kell visszafizetni. "Nem éppen vidám hír, hogy az EU-ba való belépésünk ötödik évfordulóján nyakunkon van az uniós alapokból való merítéseket érintő, tagországok közül a legnagyobb botrány" - mondta Kubovič. Éppen ezért kettős érzésekkel teli az ünnep, mert az egyik oldalon ott a büszkeség, hogy az EU tagja vagyunk, másik oldalon ezt beárnyékolja a botrány.

Kukan megállapította, hogy a szlovák állampolgárok támogatták az EU-ba való belépést, amelytől azt is várták, hogy támogatásokat kapnak, elsősorban Kelet-Szlovákiában, autópálya-építésre, infrastruktúra-fejlesztésre. Úgy véli 1989 novembere mellett a belépés dátuma a legfontosabb történés Szlovákia polgárai számára a második világháború óta. Emlékeztetett, hogy a belépéskor minden lehetőséget kihasználtak, ami adódott, a belépéssel összekötötték reformjaikat, a gazdaság felpörgött, végezetül pedig jó támogatási lehetőségeket harcoltak ki az országnak a 2007-2013-as időszakra. Kukan beszéde végén fehívta a figyelmet a június 6-i Európai Parlamenti választások fontosságára.

SITA/para