A szlovák és az osztrák kormány támogatja a széles nyomtávú vasút felépítését

2009. április 30. - 19:20 | Belföld
A szlovák és az osztrák kormány egyaránt támogatja, hogy Szlovákia területén széles nyomtávú vasút épüljön, amely Ukrajnából Ausztriába vezetne - jelentette ki Robert Fico, szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban azt követően, hogy tárgyalt Werner Faymann osztrák kancellárral.

A projekt nagy vonalakban elkészült, s most a szakértői döntésre várnak a felek. "Ezek a szakértői vélemények szükségesek a végső döntés meghozatalához" - mondta újságíróknak Fico. Faymann megjegyezte: a szakértői álláspontok néhány hónapon belül elkészülnek.

A széles nyomtávú vasút Oroszországból Ukrajnán és Szlovákián át Ausztriába vezetne, és megkönnyítené a teherszállítást és a piaci kapcsolatokat gyakorlatilag szinte az egész volt szovjet térséggel. A jövőben ugyanis nem kellene minden szállítmányt a szlovák határon átrakni a keskenyebb nyomtávú vonatokra.

A volt szovjet térségben a vasúti pálya nyomtávja 1520 milliméter, az európai, úgynevezett normál nyomtáv 1435 milliméter.

"Ausztria elsődlegesen exportorientált ország, érdekünk a keleti piacokon való kereskedelem" - jelentette ki az osztrák kancellár.

Az eredetileg orosz-ukrán-osztrák közös vállalatba való belépést a szlovák kormány az év elején jelezte. Az elképzelések szerint Szlovákia kezdetben 1,5 millió euróval szállna be a közös vállalatba. A kormány ugyanakkor rövidesen megbízottat nevez ki, aki foglalkozni fog a témával.

Fico a találkozón felkérte a kancellárt, hogy Bécs nyújtson támogatást egy új, a Morava határfolyón átívelő közúti híd felépítéséhez.

(MTI)