Emlékérmet kapott a Csemadok Szili Katalintól

2009. május 6. - 18:59 | Belföld

A Magyar Országgyűlés Arany Emlékérmét adta át Szili Katalin házelnök Mézes Rudolfnak, a Csemadok alelnökének a szervezet megalakulásának 60. évfordulója alkalmából Pécsett szerdán.

A Kárpát-medencei magyar regionális képviselők és civil közösségek vezetőinek VI. találkozója kezdődött Pécsett a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében. Szili Katalin házelnök a rendezvény megnyitóján átadta a Magyar Országgyűlés Arany Emlékérmét Mézes Rudolfnak, a Csemadok alelnökének, a szervezet megalakulásának 60. évfordulója alkalmából.

"Hatvan év egy szervezet életében rendkívül hosszú idő, főleg akkor, ha az elmúlt évtizedekben igen nagy változások mentek végbe. A Csemadok nagyon sokat tett azért, hogy a felvidéki magyarság őrizni tudja az identitását, hagyományait, kultúráját. Ezért számukra nincs az az elég nagy elismerés, amivel ezt meg lehet hálálni" - mondta Szili Katalin. Hozzátette: a Határokon Túli Magyarságért Alapítványt köszönet illeti, hogy összefogja a civileket, hiszen nem elegendő az, hogy állami szinten vagy más kapocs alapján próbáljuk meg a Kárpát-medencei magyarságot összetartani. ”Kellenek azok a kapaszkodok, amik a sajátjaink”.

Hatvan évvel ezelőtt, 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, korábbi nevén a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete, azaz a Csemadok.

MTI