Kádár János hajójával a Bodrogon

2009. május 6. - 17:45 | Belföld
Kezdetben Horthy Miklós, később Kádár János által is használt folyami hajó fedélzetén utazva ismerkedhetnek meg a Bodrogközzel és a Tokaji borvidékkel a tőketerebesi Lumix Trade társaság ügyfelei.

A Lumix Trade május elején nyitotta meg az idei regionális nyári idegenforgalmi idényét, amelynek egyik legfőbb attrakcióját a Bodrog folyón való hajózás jelenti.

Az Artúr nevet viselő 48 személyes szép jachtot több mint 70 éve gyártották, és a múltban Magyarország legfőbb hatalmasai használták. A hajó, amelyet 1992-ben teljes egészében felújítottak, tavaly került a tőketerebesi társaság birtokába. A másfél órás hajóút részben Kelet-Szlovákiában, részben Észak-Magyarországon zajlik. A két végállomás-kikötő a szlovákiai Bodrogszerdahely és a magyarországi Sárospatak.

"A hajókirándulásokra egészen késő őszig szombatonként nyílik lehetőség - mondta újságíróknak Denisa Zajtková, a társaság képviselője. - Szeretnénk mi is hozzájárulni ahhoz, hogy a Bodrogköz ne legyen Szlovákia elfelejtett régiója. A Bodrogon való sétahajózás a régióval kívánja megismertetni az érdeklődőket. Mindenkit, aki szeretné felfedezni a Bodrogköz és a Tokaji borvidék csodálatos, jellegzetes tájait, várunk a fedélzetre".

A program gazdag. Hajózás közben az érdeklődők például filmet tekinthetnek meg a szlovák-magyar határvidék legérdekesebb látnivalóiról. Akinek kedve van, megkóstolhatja az ízes magyar konyha remekeit, a jellegzetes tokaji borokat, illetve megmártózhat a helyi termálfürdő vizében is.

Jövőbeni terv, hogy a hajóutat meghosszabbítják egészen Tokajig, ahol a Bodrog a Tiszába ömlik. Ez azonban már kétnapos kirándulás lenne.

mti/para