Az EU bíróság elé viszi Szlovákiát

2009. május 14. - 16:30 | Belföld
Az EU kifogásolja Szlovákia áramkereskedelmét és a fizetős autópályával kapcsolatos pályázatát is.

Csütörtökön az Európai Bizottság bejelentette, hogy bíróság elé viszi a szlovákok szerinte nem egyenlő elbírálást mutató gyakorlatát az áramhálózathoz való hozzáférésben.

Az átviteli rendszert működtető vállalat kedvezményez egyes piaci szereplőket a Magyarországról és Lengyelországból érkező áram esetében a határon, állapította meg egyebek között Brüsszel. Az uniós árampiac liberalizálása teljessé vált, ugyanakkor több esetben az egyes piacok nagy energiaellátó vállalatai gyakorlatilag elzárják a hozzájutás lehetőségét szolgáltatásukhoz új szereplőknek.

Szlovákiának tisztáznia kell a csütörtökön számára elküldött felkérés értelmében azt is, hogy megfelelt-e az uniós szabályoknak a nemzeti autópálya társaság elektronikus díjbeszedő rendszerével kapcsolatos pályázat és versenyeztetés. A brüsszeli bizottság szerint a szlovák hatóságok vélhetően megsértették ez ügyben az egyenlő elbánás elvét. Ha a szlovák válasz nem elégíti ki Brüsszelt, akkor Szlovákiát az Európai Bíróság elé idézhetik ebben az ügyben is.

(mti/para)