Čaplovič szerint Štefanovnak két esélye volt Janušek mellett – Vagy lojális, vagy mehet!

2009. május 17. - 15:22 | Belföld
Dušan Čaplovič (Smer-SD) kormányalelnök "komoly" érvet hozott fel Igor Štefanov építésügyi miniszter mellett, amely őt felmenti a faliújságtender felelőssége alól.

Čaplovič szerint Štefanov nem felelős azért, hogy az aláírásai szerepelnek a tenderrel összefüggő dokumentumokon, megrendeléseken. Ugyanis ő úgy véli, az a normális, hogy a minisztérium hivatalnokai lojálisak a tárcavezetőhöz, és teljesítik a feladataikat. "Štefanov úrnak vagy lojálisnak kellett maradnia, vagy távoznia, és ő egyszerűen feladatot teljesített" - fogalmazott Čaplovič. Szerinte Štefanovnak időt kell adni a tender megszüntetéséhez, a 350 millió korona (11,6 millió euró) felhasználásának igazolásához és visszaszerzéséhez. Hozzátette, hogy ő személyesen figyeli a tevékenységét, és amennyiben ezt nem teljesíti, visszahívják hivatalából. Felesleges színjátéknak tartja az ellenség újabb Štefanov ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát.

Az STV 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Pavol Hrušovský, a KDH elnöke volt a vitapartnere. Hrušovský úgy gondolja, hogy ha Robert Fico egy elsőrendű politikus lenne, akkor Štefanov leváltására nem is lenne szükség. "Azt mondta, a gyanú is elég és leváltja a minisztert. Nos, a gyanú már december óta létezik. Ő a faliújságtender közvetlen szereplője" - mondta a pártelnök. Érthetetlennek tartja, hogy a kormányfő nem reagált az Állami Számvevőszék tenderrel kapcsolatos észleléseire, miszerint legalább tíz pontban törvénytelenség történt. "Ne játsszák meg magukat, és ne csináljanak hülyét az emberekből" - fejezte be mondandóját Hrušovský.

Az ellenzék semmilyen bizonyítékot nem terjeszt elő a vitás emisszióeladásokat illetően, amire Robert Fico felszólította őket. "Az ellenzék nem egy vizsgálati szerv" - mondta Hrušovský, és azt is kijelentette, hogy a bizonyítékok nyilvánosak. Emlékeztetett az emisszió piaci árára, és hogy a környezetvédelmi minisztérium ez alatt adta el. "Meg vagyok róla győződve, hogy ha a tárca versenypályázatot ír ki rá, akkor akár egymilliárd koronával is több pénz folyhatott volna be" - tette hozzá Hrušovský. "Kinek tudna többet, mint a kormányfő" - tette fel a kínos kérdést azzal kapcsolatban, hogy nem hiszi, hogy Robert Fico nem tudna a titkos szerződésről. 

Čaplovič úgy reagált, a kormányfő mindig a bizonyítékok alapján cselekszik, és amint előtte lesznek, semmire sem fog várni. Figyelmeztetett azonban, hogy amennyiben a szerződést megsemmisítik, legalább egy évbe telik, míg újra lesz pénz a házak hőszigetelésére. Hozzátette, hogy ő sem elégedett a céggel, amelynek eladták az emissziót. A jelenlegi ellenzéknek szerinte viszont túl rövid a memóriája, hiszen "nekik szintén voltak mindenféle titkos szerződéseik, amelyeket soha nem hoztak nyilvánosságra, hogy láthassuk, mennyit keresett rajtuk az állam". Úgy véli, először a saját házuk táján kéne söprögetni.

SITA/para