Slotáék a dunaszerdahelyi „autonómiabolhából“ csináltak elefántot

"Az SNS az egyetlen igazi szlovák párt, amely már 140 éve kitartóan védi a szlovák nemzet érdekeit. Ez a szerepe az Európai Parlamentben is, hiszen az összes többi szlovákiai párt valamilyen nagy, nemzetek feletti pártcsoport tagja, s annak érdekeit képviseli" - fejtette ki Ján Slota, pártelnök az SNS EP-választási kampánynyitóján szombaton Pozsonyban.

Slota ismét megtámadta a Magyar Koalíció Pártját (MKP), azt állítván, hogy Dél-Szlovákia politikai autonómiáját követeli. Nagy veszélynek nevezte a Harmónia polgári társulást, amely konkrétan is Dél-Szlovákia autonómiáját tűzte zászlajára. A Harmónia eddig ismeretlen volt a szlovákiai magyar közéletben, szombati tanácskozásán, Dunaszerdahelyen mintegy 40 ember vett részt.

Rudolf Pucík, az SNS alelnöke a TASR hírügynökségnek nyilatkozva azt állította: a dunaszerdahelyi rendezvény összhangban van a magyarországi Fidesz programjával, s ez az autonómia koncepció az MKP programjában is megtalálható.

Cséfalvay Pál, a Harmónia elnöke szerint a dél-szlovákiai önrendelkezés egyaránt szolgálja a régióban élő magyarokat és szlovákokat. Az autonómiáért küzdő társulást egyébként három hónapja a szlovák belügyminisztérium is bejegyezte, tehát alapszabályzatát nem találta ellentétesnek a szlovák törvényekkel.

Csáky Pál, az MKP elnöke a szombati fórummal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az MKP a Harmóniát nem ismeri, nincs vele semmiféle kapcsolatban, nem is áll tevékenysége mögött. "Nem tudjuk, mi az a Harmónia polgári társulás, nem tudjuk, mit akarnak, mint ahogy arról sincs tudomásunk, hogy valaki az MKP-ból támogatná őket" - mondta Csáky.

Slota azonban tőlük is félti Szlovákia önállóságát. "Ez hatalmas veszély, hiszen ott már nemcsak az autonómiáról beszélnek, hanem Dél-Szlovákia önállósodását hirdető hangok is elhangzottak" - riogatott a nacionalista pártvezér.

Anna Belousovová, a párt első alelnöke figyelmeztetett: a szlovákoknak résen kell lenniük, hogy ki képviseli őket az EP-ben. "Koszovó sem született volna meg, ha a koszovói albánok nem folytattak volna erős lobbitevékenységet a nemzetközi színtéren" - jelentette ki. Hangsúlyozta: a szlovák választóknak el kell menniük szavazni, mert különben lökést adnak az MKP-nek, amely "kampányát Magyarországgal egyezteti".

A legkeményebb szlovák nacionalisták közé tartozó politikus szerint Magyarország és a szomszédos országokban működő magyar pártok arra törekednek, hogy az EP-ben felélesszék Nagy-Magyarországot. "Ezért van szükség arra, hogy a szlovákok világosan lássák, miről is van szó" - kongatta meg a vészharangot Belousovová.

Az SNS konferenciáján többször is elhangzott: Szlovákiának csak papíron van 13 képviselője az EP-ben, a gyakorlatban azonban mindig annyival van kevesebb, ahány mandátumot az MKP szerez. Szerintük az MKP EP-képviselői csak a "nagymagyar" ügyekért lobbiznak.

Ez a vélemény nem ismeretlen Szlovákiában, s nem egyszer hangzott el ismert politikusok szájából is. A márciusi államfőválasztási kampányban például Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia EP-listavezetője és a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke használta fel az MKP ellen.

Az SNS-én kívül a többi nagyobb szlovákiai párt kampánynyitóján nem voltak különösebben éles magyarellenes támadások. Helyi megfigyelők szerint azonban valószínű, hogy a magyar kártya ismét előkerül, bár valószínűleg kevésbé intenzíven, mint ahogy az az államfőválasztás alkalmával történt.

Az MKP kampánynyitó rendezvényeit Kelet-Szlovákiában, Rozsnyón és Kassán tartotta aránylag szolid érdeklődés mellett. Az MKP-nek jelenleg két képviselője van az EP-ben, s a cél, hogy ezeket a mandátumokat megtartsák. Általános a vélemény, hogy ez nem lesz gond, amennyiben a magyar választók megfelelő számban járulnak június 6-án az urnákhoz.

Nehéz megmondani, milyen hatással lesz a szlovákiai magyar választókra az MKP-belül kirobbant vita. Elemzők szerint azonban mindenképpen jó, hogy a vita lezárását a választás utáni időre halasztották, így a kampányban a párt egységesen léphet fel.

mti/para