Nem biztos, hogy tankönyv lehet a szlovák-magyar történelemkönyv

2009. május 19. - 10:37 | Belföld
A tavaly év eleje óta készülő szlovák-magyar közös történelemtankönyvről az oktatási miniszter kijelentette, hogy az nem tankönyv, hanem monográfia, amelyről majd a minisztériumi szakbizottság fogja eldönteni, hogy összhangban lesz-e az állami művelődési programmal, azaz használható-e a középiskolákban tankönyvként vagy csak segédeszközként.

A miniszter azt mondta, ő maga nem tudja elképzelni, hogyan lehetne egy olyan könyvet, amely több nézőpontot közvetít ugyanazon történelmi időszakról, átalakítani tankönyvvé. “Elvégre mi nem adhatunk az iskolákba különböző emberek általi értelmezéseket. Nem látom semmi jelentőségét” - jelentette ki Ján Mikolaj.

A szlovák és magyar történészek által készített könyv 15 fejezetből áll, és két-két nézőpontból közelíti meg a közös történelmi időszakokat. Minden fejezetet a két szerző közös összefoglalója zárja. Štefan Šutaj, a szlovák-magyar történészbizottság szlovák vezetője elmondta, hogy egyelőre a munkaverzió van kész, jövőre tervezik nyomtatni a könyvet. Legközelebb június 11-én találkoznak Rozsnyón egyeztetésre a történészek.

Múlt héten a két ország külügyminisztere, Miroslav Lajčák és Balázs Péter is tárgyaltak a témáról. Ők úgy nyilatkoztak, hogy mindkét országban tanítási segédeszközként szeretnék bevezetni a közös történelemkönyvet.

SITA/para