Fico az ellenzékkel is szövetkezne a Speciális Bíróság megtartása érdekében?

2009. május 21. - 16:24 | Belföld
Közfelháborodást váltott ki Szlovákiában az alkotmánybírósági döntés, miszerint a Speciális Bíróság létrehozása alkotmányellenes volt. A Speciális Bíróságot és a Speciális Ügyészséget 2003-ban az akkor kormányzó jobboldali koalíció hozta létre országos hatáskörrel súlyos korrupciós ügyek, bűncselekmények kivizsgálására és elbírálására. Az alapvető indok az volt, hogy a speciális testületek működtetésével kizárható bármiféle kapcsolat létrejötte a bűnszövetkezetek, illetve a tetteiket elbíráló helyi bírák és ügyészek között.

Az ellenzék szerint a döntés a szervezett bűnözésnek, a maffiának hasznos, s ezért a felelősséget a kormánykoalíció viseli. "A beadvány csak azután érkezett meg az alkotmánybírósághoz, hogy a koalíció a 13 tagú testület kilenc tagját, köztük az elnököt is lecserélte" - jelentette ki Mikulás Dzurinda volt kormányfő, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke az ellenzéki pártok csütörtöki sajtóértekezletén Pozsonyban. Elmondta: a döntést a 13 tagú testület 7:6 arányban hozta meg, ami sok mindent elárul.

Az ellenzéki pártok - köztük a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - bejelentették, hogy a jövő szerdán Pozsonyban és Kassán nagygyűlést rendeznek a Speciális Bíróság megszüntetésére irányuló kísérletek ellen. Ugyancsak bejelentették: a parlamentben törvény elfogadását kezdeményezik a Speciális Bíróság létrehozásáról. Ennek érdekében az ellenzék kész tárgyalni a koalícióval.

Robert Fico kormányfő leszögezte: továbbra is híve a Speciális Bíróságnak, működése fontos, de tiszteletben kell tartani az alkotmánybíróság döntését, amelyet szerinte a kormány nem befolyásolt, s csak ennek alapján lehet keresni a megoldást.

Fico úgy véli, hogy két út lehetséges: vagy módosítják az alkotmányt, vagy egy alkotmánytörvényt fogadnak el. A 150 tagú parlamentben mindkét esetben alkotmányos többségre, azaz 90 szavazatra van szükség, amellyel egyedül sem a Fico által vezetett Irány-Szociáldemokrácia (Smer), sem az ellenzék nem rendelkezik. A kormányfő szerint a mai ellenzék a felelős a helyzetért, mert néhány éve egy rossz, alkotmányellenes törvényt fogadtatott el a parlamentben. Kérdésre válaszolva - miért szavazta meg a törvényt annak idején ő is - elmondta: nem tudta, hogy a törvény egyes részei ellentétesek az alkotmánnyal.

A Speciális Bírósággal kapcsolatos beadványt zömmel a HZDS képviselői írták alá, de a Smer 20 képviselője is ellátta kézjegyével. A beadvány második részét, amely a Speciális Ügyészség alkotmányosságát vitatta, a taláros testület elutasította. A HZDS és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) határozottan ellenzi a Speciális Bíróság létezését.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor leszögezte, hogy a Speciális Bíróság eddigi döntéseit nem kérdőjelezték meg. Szakértői vélemények szerint a döntés mindenképpen rejt magában bizonyos kockázatokat, s nem lehet kizárni, hogy az elítélt személyek esetleg perújrafelvételt követelnek.

Az alkotmánybíróság megállapítása szerint alkotmányellenes, hogy a Speciális Bíróság magában hordja a rendkívüli bíróságok bizonyos jellemzőit, lehetőséget ad az államnak, hogy a nemzetbiztonsági hivatalon keresztül beavatkozzon a bírák munkájába.

mti/para