Fico: Nem vagyok egy politikai prostituált, van bennem büszkeség

2009. május 22. - 16:59 | Belföld
Robert Fico kormányfő és Pavol Paška házelnök pénteken elítélte az ellenzék támadásait az Alkotmánybíróság ellen, mivel az alkotmányelenesnek nyilvánította a Speciális Bíróságot.

"Lehet különböző véleményünk a döntésről, de el kell az fogadnunk és tiszteletben tartanunk" - mondta Fico. Amennyiben az ellenzék tiltakozó gyülekezetek szervezésére készül, az a kormányfő szerint az Alkotmánybíróság ellen irányul. Úgy véli, az ellenzéknek nincs mi ellen tiltakoznia, ugyanis ők hoztak egy alkotmányellenes törvényt a SB megalakításáról. "Nem vagyok politikai prostituált, se egy alávaló gazember. Bennünk is van büszkeség. Mi vagyunk a soron, az ellenzék pedig jobb ha kivárja, milyen javaslattal jövünk. Az ellenzéknek nincs elég ereje, hogy a kormány támogatása nélkül előhozakodjon valamivel is" - jelentette ki a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy egy egyszerű vagy egy alkotmánytörvénnyel oldható meg a Speciális Bíróság problémája. "Mindkettőnek meg kell azonban felelnie az alkotmányosságnak" - tette hozzá. Aláhúzta, hogy a parlament illetékes bizottságai már dolgoznak az ügyön, amelyben részt vesz az igazságügy-minisztérium is tárcavezetőjével, Štefan Harabinnal. Kifejtette, rövid időn belül a kormány elé kerülhet egy tervezet, majd rövidített eljárásban a parlament júniusi ülésszakán a törvényhozásban is tanácskozhatnak róla. 

SITA/para