Lefasisztázta a HZDS-es Tóthová a Speciális Bíróságot pártoló ellenzéket

2009. május 25. - 10:48 | Belföld
Adolf Hitler bíróságaihoz hasonlította Katarína Tóthová (HZDS-ĽS) az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt Speciális Bíróságot. V. Mečiar jobb keze az általa jegyzett hétfői kommünikéjében az ellenzéki pártok szervezte Speciális Bíróságot pártoló hétfőre tervezett tiltakozó nagygyűlésre reagál.

Tóthová többek között az ellenzék szemére veti, hogy kormányerőként annak idején a Speciális Bíróság létrehozásával diszkriminatív módon avatkozott be a jogrendbe, lévén az SB bírái csak állami átvilágítást követően kerülhettek posztjukra. Tóthová szerint Adolf Hitler a bűnözés felszámolásának jelszavával annak idején efféle ítélőszékek segítségével likvidálta politikai ellenfeleit.

Robert Fico kormányfő szerint az alkotmányellenesnek kikiáltott Speciális Bíróságnak megvan a helye a szlovák bíróságok rendszerében.

"Olyan jogi szabályozást kell elindítani, amely alapján megfelel az alkotmánynak" – jelentette ki Fico az alkotmánybíróság SB-t érintő múltheti döntését követően. Egyik lehetőség szerint úgy kellene módosítani az alkotmányt, hogy a Speciális Bíróság rendkívüli bíróságként illeszkedjen a rendszerbe. Egy másik lehetőség szerint pedig egy új, alkotmányos törvényt kellene elfogadni a SB megalakításáról. Nem tudta megmondani, hogyan reagálnának koalíciós partnerei, akikkel még erről nem tárgyalt. Nem zárta ki azonban, hogy rövidített eljárásban szükségeltetik majd foglalkozni ezzel a parlamentben, hogy a helyzetet mielőbb orvosolják.

-para-