Gyorsított eljárásban mentené meg a Speciális Bíróságot Fico

2009. május 26. - 19:05 | Belföld

A kormányfő szerint át kellene nevezni a Speciális Bíróságot és bővíteni kellene az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt intézmény hatáskörét.

Robert Fico ezt ma azután jelentette ki, hogy jogi szakemberekkel és kormányképviselőkkel tárgyalt.

Elképzelésük szerint az országos hatáskörű Speciális Büntetőbíróság Bazinban ugyanaznap kellene létre jönnie, amikor az Alkotmánybíróság ítélete megjelenik a törvénytárban. Fico kijelentette, hogy azon fáradoznak, hogy a Speciális Bíróságot megsemmisítő AB-döntés kifogásait gyorsított eljárásban, törvénymódosításokkal kiküszöböljék. Ezek többek között a speciális bírók nemzetbiztonsági átvilágítása és a bérezésükhöz járó pótlékok nagysága.

A Speciális Büntetőbíróság jogköre a standard feladatokon kívül – hivatalos személyek, súlyos bűncselekmények, szervezett bűnözés – köztisztviselők által elkövetett búntényekkel is foglakozna, amelyekkel most a járási és kerületi bíróságok foglakoznak.

Vladimír Mečiar, a HZDS elnöke tegnap kijelentette, hogy hosszútávú következményei lesznek, ha a Smer az ellenzékkel egy oldara áll a Speciális Bíróság ügyében. A HZDS volt ugyanis az a párt, amely leginkább kardoskodott a SB megszüntetése mellet és amelynek képviselői az AB-hoz fordultak felülvizsgálatért. Robert Fico azonban nem értett velük egyet, sőt, jelenleg is hasonló állásponton van az ellenzékkel, azaz helytelenítené a súlyos bűncselekményekben döntő Speciális Bíróság megszűnését.

SITA/para