A Speciális Bíróságot az ellenzék alkotmánytörvénnyel akarja megmenteni

2009. május 26. - 14:13 | Belföld
Az ellenzék egyértelműen kiáll az alkotmánybíróság által tulajdonképpen megszüntetett Speciális Bíróság további működése mellett. Egyszersmind elutasítja az igazságügyi miniszter Štefan Harabín elképzelését, amely szerint a Speciális Bíróságot a rendes bíróságokon alakítandó „speciális szenátusokkal” kellene helyettesíteni.

Az ellenzéki pártok ezért pénteken olyan alkotmánytörvény-javaslatot terjesztenek elő a parlamentben, amely Speciális Bíróság működését összhangba hozza az alkotmánnyal, mivel az alkotmánybíróság az intézmény megalakulását alkotmányellenesnek minősítette.

Mivel az ellenzéknek természetesen nincsen alkotmányos többsége, azaz legalább 90 szavazata a 150 tagú parlamentben, jelezték, hogy kizárólag a Robert Fico-féle Smer képviselőivel kívánnak tárgyalni. Lucia Žitňanská az SDKÚ-DS képviselője ugyanis kijelentette, ha Robert Fico megegyezik az SNS-el és a HZDS-el Harabín javaslatáról, az de facto Speciális bíróság megszüntetésével egyenlő.

Az ellenzéki pártok szerdán, május 27-én tüntetést szerveznek Pozsonyban (Župné námestie) és Kassán (Hlavná ulica) a Speicális Bíróság megőrzés, a jogállamiság és igazságosság mellett. A rendezvényeken az MMP, az SDKÚ és a KDH szónókai lépnek fel.

sita/para