Fico szembemegy a koalícióval

2009. május 27. - 11:48 | Belföld
Robert Fico kormányfő a kormány szerdai tanácskozásán terjeszti elő javaslatát egy speciális büntetőbíróság létrehozásáról. Teszi ezt annak ellenére, hogy a koalíciós tanács nem támogatta.

Az ĽS-HZDS és az SNS nem ért egyet a bazini (Pezinok) székhelyű intézmény létrehozásával, amely megoldhatná az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített Speciális Bíróság problémáját. Fico közölte, ebben a kérdésben lényeges ellentét van a koalíciós pártok közt. Kitart amellett, hogy az alkotmánybíróság által kifogásolt részek jogi módosításáról még tanácskozniuk kell. Nem nyilatkozott arról, milyen lépéseket tervez tekintettel arra, hogy koalíciós partnerei nem értenek vele egyet.



Az ĽS-HZDS nem támogatja ezt a formát. A párt a kerületi bíróságok hatásköre alá tartozó speciális szenátusokat hozna létre. "Amennyiben ez a javaslat átmegy a törvényhozáson ebben a formájában, ismét az alkotmánybírósághoz fordulunk" - jelentette ki Vladimír Mečiar a koalíciós tanács ülése után. Elmondta azt is, hogy a Smer közös szavazása az ellenzékkel veszélyes lenne, mert precedenst teremt, hogy bárki bármikor bárhogyan szavazhat. Mečiar véleménye szerint nem engedhetik meg, hogy a "széteső" ellenzék ilyen formában nyerjen erőt választások előtt és "tegye tönkre mindazt, amit három év alatt elértek".

Az SNS képviseletében nem jelent meg a koalíciós tanács ülésén Ján Slota pártelnök. Anna Belousovová alelnök viszont megjegyezte, ők olyan megoldás mellett vannak, amely összhangban van az alkotmánnyal. Szintén kerületi bíróságokhoz tartozó speciális szenátusokat említett. 

SITA/para