Ivan Lexa 33 193 Euróval lesz gazdagabb

2009. június 8. - 18:30 | Belföld
A SME napilap és a PetitPress Kiadóvállalat kárpótlást fizet és a lap címoldalán kell bocsánatot kérjen Ivan Lexától a „Az ügy Baláž püspök lejáratására szolgált” című, 2004. január 30-án megjelent cikkéért.
Erről a Pozsonyi Járásbíróság döntött, egyelőre még nem jogerősen. Az ítélethirdetésen az alperes és felperes is egyaránt csak jogi képviselőjével volt jelen. A Sme jogi képviselője szokatlannak nevezte a kártérítés összegét. Egyelőre át szeretnék tanulmányozni az ítélet szövegét, de a megbízójával folytatott konzultáció után nem tartja elképzelhetetlennek a fellebbezés lehetőségét sem.

Az említett cikk a közismert 1995-ös botrányról, a „Három királyok hódolása” című triptichon ügyéről szólt. A képet egy Thomas J. Grabner nevű svájci állampolgár vásárolta meg 200 ezer USD-ért. Később kiderült, hogy a vásárló nem svájci, és állítólagosan szervezett provokatőrként, ügynökként egy Baláž püspök elleni titkosszolgálati konspiráció résztvevője. Az egész akciót nyomon követte a Szlovák Információs Szolgálat. Később a püspök távollétében házkutatást tartottak a püspöki hivatalban – lefoglalták a képet és a vásárlás összegét is. A triptichont 2000-ben szolgáltatták vissza a püspöki hivatalnak, s a kormány ekkor bocsánatot kért az állami szerveknek az ügyben betöltött szerepéért.

ISTA/PARA