Hrušovský: A Lisszaboni szerződés veszélyesebb, mint a magyarok

2009. június 10. - 10:19 | Belföld
Pavol Hrušovský, a KDH elnöke szerint Szlovákia szuverenitására, függetlenségére sokkal inkább a Lisszaboni szerződés veszélyes, mint a magyarok vagy a szélsőségesek.

"A Lisszaboni szerződés jelentősen csökkenti csökkenti a nemzetállamok kompetenciáit olyan területeken, amelyek a legfontosabbak. A magyaroktól nem kell félni" - állította a pártvezető a Joj televízió vitaműsorában. Vitapartnere, Robert Kaliňák (Smer-SD) úgy vélekedett, az extrémizmus sokkal veszélyesebb. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Orbán Viktor "nacionalista" kijelentéseire.

Hrušovský figyelmeztetett, hogy mindenféle szeparatista politikát a KDH-val egyetemben elutasít. Hangsúlyozta, a közép-európai térségben az effajta politika legfőbb "prezentátora" Orbán Viktor. Ugyanakkor nem fél tőle annyira, mint a koalíció. "Tartok a szavaitól, de nem félek tőle" - mondta. 

A belügyminiszter az ellenzéket azzal vádolta, hogy amint egy Szlovákiát érintő történésről van szó, "menekülő politikát" alkalmaznak, ahogy azt tették Orbán kijelentéseinek elutasítását illetően. Hangsúlyozta, érti, hogy az ellenzék feladata a kormány elleni harc, ám szerinte erre nem kéne felhasználniuk a Szlovák Köztársaságot. "A KDH volt az, amely azt mondta, senki még csak ne is mérlegelje a hátároknak akár csak egy milliméterrel történő megváltoztatását se" - emlékeztetett Hrušovský. 

A két fél nem értett egyet abban, hogy jobb- vagy baloldal győzött az EP-választásokon, viszont a Speciális Bíróságot illetően ugyanazt akarják.

Sme.sk/para