Tankönyv-ügy: a HZDS és az SNS alkotmánybírósági beadványa

2009. június 11. - 13:01 | Belföld
Az Alkotmánybíróság a mai napig nem kapta még meg a HZDS beadványát a kétnyelvű tankönyvekkel kapcsolatban.

Vladimír Mečiar múlt hét szerdán úgy nyilatkozott, hogy az SNS-el együtt még a múlt hét folyamán valamikor eljuttatják az Alkotmánybíróságra a beadványukat, ám Jozef Habánik (HZDS) az oktatási tárca államtitkára mai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nem készült el a beadvány, jelenleg is dolgoznak rajta, mert azt akarkják, hogy tökéletes legyen.

A HZDS és az SNS szerint a jelenlegi oktatási törvény, mely többekközött a helységnevek írását is szabályozza a magyar nyelvű tankönyvekben, nincs összhangban a Szlovák Alkotmánnyal, ezért SMER-es képviselőket is meg szeretnének győzni ügyük igazáról, és azt szeretnék, hogy ők is támogassák aláírásukkal akciójukat. Habánik úgy nyilatkozott, együttműködésük az SNS-el felhőtlen, kizárólag az EP-választások miatt halasztották el az ügy megoldását.

A beadványt minimum 30 képviselői aláírással kell ellátni, az SNS-nek 19, a HZDS-nek 15 aláírása  van, így nem is lenne szükséges a SMER-es képviselők aláírására.

Az SNS-nek és a HZDS-nek többek között nem tetszik, hogy a kisebbégi tankönyvekben a földrajzi megnevezések először a kisebbség nyelvén, majd csak utána zárójelben ragozatlan formában lennének feltüntetve szlovákul.

A HZDS akciója kampányfogásnak is betudható, hisz a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint be sem kerülnének a parlamentbe, ha most lennének a parlamenti választások. Habánik elmondésa szerint a HZDS célja elérni a 18 százalékot, meg szeretnék duplázni az EP-választáson elért 9 százalékukat.

SITA/para