Bélyegről mosolyoghat Ivan Gašparovič

2009. június 14. - 17:08 | Belföld
Bélyeget kap Ivan Gašparovič, az áprilisban újraválasztott szlovák államfő, aki hétfőn kezdi meg második ötéves megbízatási időszakát.

A Szlovák Posta a régi-új köztársasági elnök ünnepélyes beiktatása alkalmából 50 ezer példányban jelenteti meg a Gašparovič arcképét ábrázoló, egy euró névértékű bélyeget. A portrét Ivan Schurmann akadémiai festő készítette - jelentette be vasárnap Veronika Kopecná, a posta képviselője.

A hétfői ünnepélyes aktus alkalmából a Szlovák Posta alkalmi, elsőnapos borítékot is kiadott 3800 példányban. Ez lesz a harmadik postabélyeg, amelyen Gašparovič képe látható. Az elsőt 2004. június 15-én, első elnöki mandátumának ünnepélyes kezdetén adta ki a posta.  Egy évvel később újabb Gašparovič-portrés bélyeg került forgalomba.

A köztársasági elnök portréjával ellátott bélyegeket Csehszlovákia megalakulása (1918) után vezették be. Ez a hagyomány a II. világháború idején (Szlovák Köztársaság, Cseh-Morva Protektorátus), a szocialista évtizedekben, majd a két utódállamban - Csehországban és Szlovákiában - sem szakadt meg.

Michal Kováč, Szlovákia első köztársasági elnökének acélkék portréja 1993. március 2-án, hivatalba való beiktatásának napján jelent meg. Az első szlovák elnök még 1993 őszén új bélyeget kapott. Utódja Rudolf Schuster szintén két alkalommal kapott saját arcképével díszített postabélyeget.

Csehországban szintén minden államfőnek - Václav Havelnek és Václav Klausnak - is megvolt, illetve megvan a maga bélyege.

MTI/para