Gašparovič Bugárékra kente a magyar kártya használatát...

2009. június 15. - 20:08 | Belföld
A régi-új szlovák államfő sajnálja, hogy hétfői beiktatása alkalmával máris előkerült a magyar kártya azzal, hogy a Bugár Béla körül csoportosuló, az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők nem vettek részt a hivatalos ceremónián, így tiltakozván az ellen, hogy Ivan Gašparovič a választási kampányban magyarellenesen viselkedett.

Gašparovič sajtóértekezletén leszögezte: nem ő vette elő a magyar kártyát, hanem Bugárék. Aláhúzta, hogy a szlovákiai magyarokat Szlovákia egyenrangú állampolgárainak tekinti, és úgy is kezeli őket.

Bugár Béla korábban kijelentette: "Az elnök úr megsértette a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárait, amikor a választás előtt azt mondta ellenfelének, Iveta Radičovának, hogy a magyarok támogatásának elfogadásával elővette a magyar kártyát."  

A Bugár körül csoportosuló képviselők, a Híd párt alapítói már az ünnepélyes beiktatás előtt közölték, hogy azon nem vesznek részt. A Magyar Koalíció Pártja szintén csak a beiktatás hivatalos részén volt jelen, s többi eseményt bojkottálta.  

Gašparovič Bugárék lépését hibának minősítette: "Kíváncsi vagyok, kik lépnek be pártjába (Bugáréba), ha nem tartja tiszteletben a Szlovák Köztársaság elnöki tisztségét. Ez a magyar kártya előhúzása, s én ettől elhatárolom magam. Számomra a magyar nemzetiségű állampolgár is szlovák állampolgár, ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel" - szögezte le az államfő.

mti/para