LAPSZEMLE: Már csak főiskolája lesz a magyar kisebbségnek?

2009. június 17. - 08:00 | Belföld
Nagyrészt Daniel Tupý meggyilkolása ügyének lezárásával foglalkoznak a lapok. Másik vészjelző hír, hogy Komáromban valószínűleg már csak főiskolája lesz a magyar kisebbségnek.

ÚJ SZÓ: A lap értesülései szerint a komáromi Selye János Egyetem nem szerepelt sikerrel a komplex akkreditációs folyamatban, és jövőre csak főiskolaként működhet tovább. Ez azzal jár, hogy kevesebb támogatást kap. Egyébként több régebbi intézmény is lefokozásra számíthat, összesen 5-8 egyetem maradhat jövőre. Az újrahasznosítási illeték miatt akár 20%-kal is drágulhatnak a háztartási berendezések, elektronikai cikkek, de az élelmiszerek is. Amennyiben helyes a pénzügyminisztérium idei recesszióra vonatkozó előrejelzése (6,2%-os visszaesés), a munkanélküliek száma további 40 ezer fővel nőhet.

SME: Címlapon a Daniel Tupý ügy részeredménye, miszerint a vádlottat szabadlábra helyezték, a bíróság számára ugyanis kevés volt a tanúk vallomása. A meggyilkolt fiatal édesapja nem vett részt az ítélethirdetésen, de a gyilkosság helyszínén nyilatkozott újságíróknak, ahol feltette a költői kérdést: Kiderítették vajon az országunkban már valaha az igazságot? Bírósági döntés alapján a lapnak elnézést kellet kérnie Štefan Harabin igazságügy-minisztertől, amelyet most címlapon közölnek.

PRAVDA: A címlapon itt is Tupý feltételezett gyilkosa költözik haza. A lap pedig kijelenti, az idő az elkövetők malmára hajtja a vizet. A további oldalakon bővebben is foglalkoznak a brutális gyilkosság felderítésének további lehetőségeivel, megemlítik Barbora Mrovčáková esetét is, akinek holttestét Mosonmagyaróvár mellett találták meg. Robert Ficonak semmi kifogása az ellen, hogy az emissziós botrányban Szlovákia legalább a felével olcsóbban adta el felesleges kvótáit, mint a szomszédok. Ebből vajon mire következtethet az ember?

NOVÝ ČAS: A lap kikérdezi a Tupý-ügy vádlottait. Három év kormányzás után felsorolják a legnagyobb botrányokat, köztük Malina Hedviggel, a faliújságtenderrel, Počiatek hajókázásával és Radičová mandátumának visszaadásával. Beszélgetnek Dj Tiestóval.

/ para /