Nincs elég ereje a HZDS-nek és az SNS-nek az SB megakadályozásához

2009. június 17. - 11:50 | Belföld
A Bazinban megalapítandó Specializált Büntetőbíróságról szóló kormányjavaslat második olvasatba került a parlamentben. A Smer-SD koalíciós partnereinek nincs elég szavazata, hogy megakadályozzák a megalapítását.

Robert Fico és a Smer az ellenzék segítségével ültette át második olvasatba javaslatát. A jelenlévő 135 képviselőből 109 szavazott mellette. Az ĽS-HZDS-ből mindössze Zdenka Kramplová voksolt mellette, akinek köztudottan nem túl fényes a viszonya Vladimír Mečiarral. További 14 képviselőjük ellene szavazott. Az SNS-ből 12-en tartózkodtak, Jozef Líška és Rudolf Pučík leszavazta.

A kormányjavaslat azzal számol, hogy a megnevezett intézmény bírái az előző gazdasági évben megállapított átlagbér 1,3-szorosát kapnák pótdíjként.  Teljesen megszűnne a bírók biztonsági felülvizsgálata. Az új bíróság szélesebb hatáskörrel rendelkezne elődjénél. Gondjaira bíznák az orgyilkossági eseteket, a nyilvános közbeszerzés és árverés körüli manipulációkat, pénzeszközök vagy értékpapírok hamisítását és jogtalan előállítását, köztisztviselői hatalommal való visszaélést.

SITA/para