Bugárék kommünikében ítélik el Gašparovičot és az elnöki irodát

2009. június 19. - 19:50 | Belföld
Sajtónyilatkozatban ítélik el a szlovák államfőt az alakulófélben levő Híd párt parlamenti képviselői, mert kínai kollégája, Csu Tyin csao pozsonyi látogatásakor, nem tette szóvá, hogy a kommunista Kínában nem tartják be az emberi jogokat.

"Egyszersmind megengedhetetlennek tartjuk, hogy a Szlovák Köztársaság területén idegen ország biztonsági alakulatai felléphettek a békés tüntetőkkel szemben, akiket a szlovák rendőrség sem védett meg", áll Bugár Béla és társai nyilatkozatában.

A nyilatkozat aláírói továbbá fölháborodásuknak adnak hangot, mivel, amint írják, „az elnöki irodában hazudnak a közvéleménynek, hogy elkendőzzék a tényt, miszerint az elnök emberei foglalták le azt a teret, amelyen megsértették Szlovákia állampolgárainak jogait.“

Csütörtökön körülbelül egy órával a kínai államfő érkezése előtt a kínai fogadóbizottság, szlovákiai egyesületeik valamint a Bécsből Pozsonyba érkező kínaiak akadályozták, hogy a tüntetők kifejezhessék nézeteiket. A kínai szervek ellenőrzésük alatt tartották a történteket, a szlovák rendőri erők pedig csak az esetet figyelemmel kísérő nyilvánosság nyomására léptek közbe.

Az MKP, szóvivője, Dunajsky Éva által közöltek szerint az elnöki palota előtti téren történtek rendőrségi kivizsgálását követeli.

-para-