Harabin megfélemlíti a médiát?

2009. június 23. - 15:11 | Belföld
A szlovák bíróságok több, média ellen megohozott ítéletével, valamint Štefan Harabin ténykedésével szembeni nyugtalanságát fejezte ki a Nemzetközi Sajtóintézei (IPI) szlovákiai kirendeltsége.

Az IPI Szlovákia tiszteletben tartja a bíróságok függetlenségét, mint a szabad társadalom alapfeltételét, valamint hogy a köztisztviselőknek joguk van becsületük védelmére - áll az IPI nyilatkozatában, amelyet az igazgató tanácsból Pavol Múdry (SITA), Štefan Hríb (.týždeň), Eva Babitzová (Rádio Expres), Vladimír Repčík (SOZA) és Róbert Király (SITA) írt alá.

"Adott médium tévedhet, és ezért veszthet a bíróságon is. Az ítéletnek azonban világosnak és logikusnak kell a büntetésnek pedig nem szabad aránytalannak lennie. A bíróságok legújabb ítéletei, mint a Sme Ivan Lexával, a Nový Čas Ján Slotával, a .týždeň hetilap Štefan Minárikkal folytatott pere nem keltik az igazságosság és az arányosság érzetét bennünk" - jelentik ki. Az IPI ezért felhívja a bíróságok figyelmét, hogy jobban vegyék védelmükbe a szólásszabadságot. Emellett felszólítják Štefan Harabin volt igazságügyminisztert, jelenleg a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy "ne ijesztgesse a médiát levelekkel, amelyekben arra tesz javaslatot, hogy fizessenek neki óriási összegeket, mint egyfajta bíróságon kívüli kiegyezést. "Felszólítjuk Harabin urat, hogy a törvény keretein belül mozgolódjon, amelyek lehetővé teszik a javítást. Az a politikus, aki nem tartja tiszteletben a szólásszabadságot,  az mindenki szabadságát veszélyezteti" - közölték. 

Štefan Harabin bíróságon kívüli megegyezésként 200 ezer eurót követel a Rádio Exprestől. A politikus szerint a rádió tavaly július 8-tól idén június 4-ig közvetített hozzászólásai súlyosan rontották a jó hírét. "AZ Expres már az ötödik médium, amelyet Harabin a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása előtt felszólított az ő és az albán maffiavezér kapcsolatáról megjelent cikkekért. A Sme, Pravda, Plus 1 deň és a Plus 7 dní sajtótermékektől összesen 600 ezer eurót követel. Az Expresszel együtt ez az összeg 800 ezer euróra rúg. Hasonlóak a bíróságon kívüli megegyezésre vonatkozó felhívásai, miszerint az Expresszen kívül már mindegyik médium vesztett vele szemben, és fizetniük kellett...A média Harabin felhívását megfélemlítésnek tartja" - informált a Sme. 

Az USA pozsonyi nagykövetségének illetékese, Keith Eddins szintén nyugtalanságát fejezte ki a média elleni panaszokkal kapcsolatban. Védte és értékelte a média munkásságát, amelyek nélkül nem kerülhetett volna sor több botrány, mint az emissziós kvótákról vagy a faliújságtenderről szóló ügy leleplezésére. Eddins szerint a média nyomás alatt érzi magát. 

AZ IPI-nek fenntartásai vannak a tavaly az ellenzék kifogásai ellenére elfogadott sajtótörvénnyel szemben is. Leginkább a válaszadás jogát vennék ki a törvényből.