Simon: A jelenlegi kormány a csőd szélére sodorta az Állami Erdészetet

2009. július 1. - 13:56 | Belföld
Az egykori földművelésügyi miniszter, jelenlegi független képviselő, a Most-Híd párt alapító tagja, Simon Zsolt közölte, a kormány egészséges állapotában, banki kölcsönök nélkül vehette át az állami erdőgazdasági vállalatot.

Simon szerint azóta a csőd szélére sodorták a céget. A cég vezetése már 2007-ben kétségbe vonható volt, amikor is hosszú ideig haboztak a döntéssel, mit kezdjenek a felesleges faanyaggal. 2008-ban a vállalat Simon szerint meggondolatlanul invesztált 896 millió koronát, amelyből 584 millió erdei utakra, 143 millió autók vásárlására ment. Emellett 700 millió koronás banki kölcsönt kellett felvenniük. Simon azt követeli, hozzák nyilvánosságra az összes szerződést, amelyet az állami cég az utóbbi években kötött, hasonlóan az összes nyilvános pályázatot is. Kéri azt is, hogy jelenítsék meg a weboldalukon az adósaik listáját. Simon más ellenzéki képviselőkkel egyetemben képviselői vizsgálatot kezdeményez az Állami Erdészetnél. A parlamenti bizottság összehívását kedden kezdeményezték, egy héten belül meg kellene történnie.

Simon felhívta a kormány figyelmét, hogy ne hagyja jóvá a jelenlegi szituációban 67 milliós kölcsön nyújtását a társaságnak. Ma ugyanis szerinte nem bizonyosodhatunk meg róla, hogy az a pénz visszakerül az államhoz. Emlékeztetett, hogy jelenleg a szlovák erdőállomány mintegy kétmillió hektárt tesz ki. Ennek fel városi, egyházi, vagy magántulajdonban van, másik felét az állam birtokolja. "Hogyan lehetséges, hogy 50%-nak szüksége van a másik 50%-nak nincs szüksége megmentésre" - tette fel a kérdést Simon.

A Fafeldolgozók szövetsége már egy ideje figyelmeztet a gazdasági érdekek térnyerésére és az politikai befolyásolás alapján történő átláthatatlan eladásokra. A szövetség szerint több kis- és középnagyságú feldolgozó panaszkodott a nyersanyaghoz való nehéz hozzáférésre a lobbitevékenység miatt. "Akik magas áron vették a fát,nem voltak versenyképesek. Paradoxon, hogy Szlovákia, amely Európa erdőkben második leggazdagabb országa, a környező országokból hozza be a vágott fát, a hazai fűrészüzemek pedig munka nélkül maradnak és bezárják üzemeiket" - áll a szövetség nyilatkozatában. Úgy véli, elengedhetetlen a politikai és lobbicsoportok blokkolása.

A politikai korrupció kérdését az állami társaságnál annak néhány alkalmazottja nyitotta meg csütörtökön, amikor is nyílt levélben figyelmeztették erre a kormányfőt és a földművelésügyi minisztert. Hétfőn országos petíciót indítottak, szerdán pedig büntetőfeljelentéssel éltek a besztercebányai járási ügyészségnél, az állami erdőgazdasági vállalatnál történt hűtlen kezelések ügyében.

SITA/para