Paška levelét megírja Szili Katalinnak

2009. július 2. - 16:14 | Belföld
Pavol Paška a szlovák házelnök választ ír Szili Katalin szlovák államnyelvtörvényt firtató levelére, amelyben az Országgyűlés elnöke aggodalmát fejezte ki a szlovák államnyelvtörvény miatt.

Paška, aki a levelet a vitatott törvény parlamenti szavazása előtt kapta kézhez, válaszlevelében elutasítja Szili aggodalmát, miszerint az államnyelvtörvény a magyar és egyéb kissebségek elleni támadásnak minősül. 

A szlovák parlament elnöke újságíróknak elmondta, válaszlevelében visszautasítja Szili felvetését, s kifejti majd, a Pozsonyra nehezedő nyomás azért nem enyhülhet, mert a magyar fél félreértelmezi a törvényt, amit az MKP radikalizmusa is generál. „A jogszabály módosításának semmi köze a magyar avagy más kisebbségek elleni támadáshoz, Csáky Pál azonban máris Sólyom Lászlóhoz ment panaszkodni“, jegyezte meg Paška. Hozzátette még, hogy Szlovákia vélhetően annak issza a levét Magyarországon komolya gazdasági és politikai problémák várnak megoldásra, s ilyen értelemben elsősorban Magyarország érdeke az, hogy ne csöjkkenjen a feszültség a két fél között. Miközben Szlovákiaiban mindössze annyi történt, hogy az állam kötelességét teljesítve, az államnyelv védelmében hozott egy jogszabályt.

sita/para