Simon Ficónak: Akadályozza meg az állami erdészeti vállalat kifosztását

2009. július 6. - 14:34 | Belföld
Akadályozza meg az állami erdészetnél a hosszú tűvú szerződések aláírását, szólította föl Simon Zsolt (Híd párt) parlamenti képviselő, volt agrárminiszter hétfőn Robert Ficót.

Simon Zsolt az állami erdészetnél folyó machinációkat leleplező múlt szerdai sajtóértekezlete után szólította föl Fico Stanislav Becík (HZDS) földművelésügyi minisztert, hogy váltsa le az vállalat jelenlegi vezetőit. Simon szerint a csőd szélére sodorták a céget. A cég vezetése már 2007-ben kétségbe vonható volt, amikor is hosszú ideig haboztak a döntéssel, mit kezdjenek a felesleges faanyaggal. 2008-ban a vállalat Simon szerint meggondolatlanul invesztált 896 millió koronát, amelyből 584 millió erdei utakra, 143 millió autók vásárlására ment. Emellett 700 millió koronás banki kölcsönt kellett felvenniük. Simon azt követelte, hozzák nyilvánosságra az összes szerződést, amelyet az állami cég az utóbbi években kötött, hasonlóan az összes nyilvános pályázatot is. Kérte azt is, hogy jelenítsék meg a weboldalukon az adósaik listáját. És kilátásba helyezte, hogy más ellenzéki képviselőkkel egyetemben képviselői vizsgálatot kezdeményez az Állami Erdészetnél.

Becík azt ígérte, e hét péntekig állást foglal a kormányfő követelésével kapcsolatban. A frakción kívüli képviselő, a formálódó Híd-Most alapító tagjának számító Simon szerint a köztes néhány nap lehetőséget ad szerződések aláírására.

sita/para