Fico a szúnyogokkal is szívatja a magyarokat?

2009. július 25. - 14:02 | Belföld
Míg Robert Fico miniszterelnök a kormány tartalékalapjából 300 ezer eurót adott a héten az erdőháti (Záhorie) településeknek szúnyogirtásra, addig a Duna menti magyarlakta települések nem kaptak semmilyen támogatást, holott itt is rendkívül elszaporodtak a vérszívók.

A Komáromi járás a környezetvédelmi minisztériumtól kért 100 ezer eurót a rendkívül elszaporodott szúnyogok irtásra, ám egyelőre választ sem kaptak. Martin Bician, a komáromi körzeti környezetvédelmi hivatal elöljárója szerint a járásnak is járna az állami támogatás a permetezésre. A Sme című pozsonyi napilapnak elmondta, a szúnyogokkal kapcsolatos katasztrófahelyzet szintje az árvízkészültség szintjétől függ. Az Erdőháton (Záhorie) harmadfokú készültség volt júniusban, a Komáromi járásban pedig másodfokú, ám Bician szerint így is jogosult lenne a járás a támogatásra. Közölte, a kerületi környezetvédelmi hivatalon keresztül a környezetvédelmi tárcától kértek pénzt, ám válaszra sem méltatták őket.

Az erdőháti települések személyesen Robert Ficónál lobbiztak, míg a Komárom járásból az illetékes minisztériumnál próbálkoztak.  Nincs információm arról, hogy a Komárom környéki önkormányzatok a kormányfőhöz fordultak volna a szúnyogirtással kapcsolatban“ - állítja Brano Ondruš kormányszóvivő.

Csóka Lajos, Nagykeszi polgármestere szerint igazságtalan, hogy csak az erdőháti települések kapnak pénzt. Elmondta, a községnek maradt még némi pénze, így önerőből permeteznek.

Asbóth Sándor dunamocsi polgármester elmondta, csalódott volt, amikor olvasta, hogy az erdőháti települések kapnak támogatást, a Komáromi járás viszont nem. Hozzátette: a község nem tudja fedezni a permetezés költségét, így kénytelenek elviselni a vérszívókat. A komáromi települések nem tervezik, hogy ők is Robert Ficónál lobbizzanak.  Kérdéses, hogy van-e értelme Pozsonyba menni“ - mondta Asbóth.

A Dunaszerdahelyi járásból a dunai vízerőmű közelében fekvő községek, Vajka, Doborgaz, Nagybodak és Bős vezetői is a környezetvédelmi tárcához fordultak támogatásért.

Ágh Magdolna, Bodak polgármestere a kormányfőhöz kíván fordulni rendkívüli segítségért.  Komolyan fontolgatom, hogy ezek után én is a miniszterelnöktől kérek pénzt. Ugyanis nálunk is nagyon elszaporodtak a szúnyogok. Kis település lévén nagyon alacsony a költségvetésünk. A megyétől kaptunk támogatást, 1071 eurót, de csak visszatérítendő kölcsön formájában, vagyis ezt az év végéig vissza kell fizetnünk” – mondta az Új Szónak.

Boráros József doborgazi polgármester kijelentette:  Ha valahol elviselhetetlenül sok a vérszívó, akkor nálunk igazán az, a település nagyon közel fekszik a Dunához és az erőműhöz.“ Hozzátette: ő is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy kapnának-e segítséget a kormánytól, ezért önerőből próbálják megoldani a problémát.

mti/para