Kik gazdagodtak meg a faliújságtendernek köszönhetően?

2009. július 28. - 13:49 | Belföld
Erre a kérdésre próbálnak választ adni kedden a Pozsonyi I. járási bíróságon a Fair-play Szövetség képviselői, akik még tavasszal adták be panaszukat a régiófejlesztési minisztériummal szemben.

Szeretnék elérni, hogy megszüntessék a Ján Slotához közeli cégekkel kötött szerződéseket. "Több írásbeli dokumentumot terjesztettünk az ügyészség elé, amelyek rámutatnak, hogy számos minisztériumi dokumentumon és számlán káosz uralkodik, a számlák pontatlanok, és képtelenség megállapítani belőlük, mennyire is gazdagodtak meg az érintett cégek, illetve mennyire voltak megdrágítva a megrendelések" - fejtette ki Zuzana Wienk a szövetségtől.

A Fair-play szövetség egy független reklámvizsgálat eredményét is az ügyészség rendelkezésére bocsátotta, amelyből kiderül, hogy a cégek által a minisztériumnak kiszámlázott összegek jóval drágábbak, mint amilyenek a vizsgálatban szerepelnek. Wienk szerint pedig ez éppen elég bizonyíték arra, hogy a megrendeléseket megdrágították. "Úgy gondoljuk, ha az állam szeretné védeni adófizetői pénzét, akkor ideje elkezdenie cselekedni, leállni a semmittevéssel és olyan kijelentésekkel, mint amilyeneket a kormányfő, Robert Fico tesz, hogy azok a kiadások idokoltak voltak" - folytatta Wienk, aki szerint a leggyorsabb megoldás az lenne, ha az ügyészség saját maga emelne panaszt az indokolatlan meggazdagodás ügyében, hogy a cégek a megdrágított összegeket visszaszolgáltatnák az államkasszába. Ennek pontos összegét Wienk szerint viszont lehetetlen megállapítani a minisztérium dokumentumai alapján. Ezért szeretnék még a tárcától megszerezni a médiatervüket, amiből kiderülhet, egyáltalán van-e olyan, illetve tudják-e, mikor kellett azokat a bizonyos reklámokat közvetíteni. 

Az ügyben egyelőre nem kezdeményeztek büntetőeljárást. "Egyelőre csak egy iniciatívát nyújtottunk be egy esetleges bűntényről, konkrétan a számlákkal kapcsolatban, amelyeken a TV Patriot szerepel" - mondta Wienk, majd hozzátette, ez a zsolnai regionális televízió országos lefedettségűként van feltüntetve a számlákon. Mérlegelik, hogy büntető feljelentést tegyenek-e az ügyben. Wienk vélekedése szerint ugyanis ez csalás bűntényének gyanúját veti fel.

SITA/para