Elítéltek két uráncsempészt Besztercebányán

2009. július 31. - 09:05 | Belföld
Húsz hónapi börtönre ítélt csütörtökön egy magyar és egy ukrán állampolgárságú férfit uráncsempészésért a besztercebányai megyei bíróság. A két férfit a magyar hatóságok közreműködésével 2007 végén vette őrizetbe a rendőrség, mert értékesítés céljából 481,4 gramm, akkori feltételezések szerint "piszkos bomba" készítésére alkalmas radioaktív anyagot csempésztek Szlovákiába.

Szakértők időközben megállapították, hogy a gyengén dúsított uránium nem volt alkalmas "piszkos bomba" készítésére.

Az 51 éves beregszászi Szűcs Lajos és az 52 éves ibrányi Szilágyi László János 2007. november 28-án, a Lácacséke és Perbenyik közötti határátkelőn juttatta át Magyarországról Szlovákiába a radioaktív anyagot, amelynek értékét akkor közel 30 millió szlovák koronára becsülték.

A vádlottak büntetésébe beszámították az őrizetben eltöltött időt, s röviddel az ítélet kihirdetése után szabadlábra helyezték őket.

A rendőrség őrizetbe vett egy szlovák állampolgárt, Juraj S. 64 éves rimaszombati (Rimavská Sobota) lakost is, akit azzal gyanúsítottak, hogy segítséget nyújtott a két férfinak, de őt a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette.

mti/para