Téglamezei stadionálmok - a "nemzeti" jelző nemzetköziségre kötelez

2009. augusztus 1. - 13:44 | Belföld
A 69 120 000 eurós költségvetéssel épülő Nemzeti Futballstadion belterjes tervkiálasztási módszerét bírálja a Szlovák Építészkkamara.

A Szlovák Építészkamara elnöksége sajnálattal vette tudomásul, hogy a nemzeti futballstadion előkészítése során nem kerül sor különböző terveknek a közbeszerzési törvény szerinti versenyeztetésére - annak ellenére sem, hogy az építkezés közpénzekből valósul meg.

A kamara felhívja a figyelmet, hogy Szlovákia uniós taggá válásával a hasonló nagyságrendű tervek versenyeztetése nemzetközi kötelezettségünkkké is vált. Az ilyen versenyek egyedülálló lehetőséget jelentenek Szlovákia számára az országimidzs javítására, hiszen nemzetközi szintű közérdeklődés középpontjába kerül. A nemzetközi szintű versenyezetetés követelményét erősíti az tény is, hogy a leendő stadionban nemzetközi szintű mérkőzéseket szeretnének tartani.

A verseny azonban nem csak az építész-szakma vitájáról szól, de alkalmat teremt arra is, hogy a szélesebb társadalom is elmondja véleményét a tervezetekkel kapcsolatban.

"A kamara felszólítja az állam és a főváros illetékes szerveit, hogy a témában mellőzzék a kamarillapolitikát és gondoskodjanak a versenyszemlélet érvényesüléséről. A sport alapelve a verseny, már csak ezért is versenyben kellene kiválasztani a leendő stadion terveit. Főleg ha azt a "nemzeti" jelzővel illetjük." - áll a Szlovák Építészkamara állásfoglalásában. 

SITA/PARA